Kas aega on palju või vähe?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sinu töö- ja puhkeaeg on tasakaalus? Või tunned pidevalt väsimust, sest töötad liiga palju ja puhkad liiga vähe? Kuidas ratsionaalselt aega planeerida?

Tänapäeval tundub kiire elutempo kohustuslik. Me kiirustame tööle ja kooli. Õhtul kiirustame koju pere juurde. Öösel lähme hilja magama, sest muidu ei tule me oma plaanidega toime, kirjutab bioneer.ee.

Samas me ka raiskame aega – vaatame televiisorist saateid, mille ainus eesmärk on aega kulutada, surfame töö ajal internetis ja mängime arvutimänge.

19. sajandi Euroopas olid töötingimused üsna kehvad - tööinimeste moraal, tervis ja heaolu kannatasid ning palju kasutati ka lapstööjõudu. Tavaliselt kestis tööpäev 10-16 tundi ja vaid usutavad tagasid ühe vaba «hingamispäeva» nädalas.

Sotsialismi üks rajajatest Robert Owen nõudis 1810. aastal 10-tunnist tööpäeva, mille ta ise eeskuju näitamiseks New Lanarki tööstuspiirkonnas sisse viis. Seitse aastat hiljem nõudis mees juba 8-tunnist tööpäeva. «Kaheksa tundi tööd, kaheksa tundi puhkust ja kaheksa tundi und,» kõlas Oweni uus moto.

Hoolimata 8-tunnise tööpäeva algsest edust jõudis idee näiteks Uus-Meremaal praktikasse alles 20.sajandi alguses.

Tänapäeval on paljudel inimestel töönädal koguni 35 tundi ning puhatakse kuni 6 nädalat aastas.

Arengumaade töölistel nii palju ei vea, sest nemad töötavad ikka samamoodi nagu tehti seda Euroopas 19.sajandil – tööpäevad on pikad, töötajatel on vähe õiguseid ja lapstööjõu kasutamine on tavaline.

Aja organiseerimine

Pidage oma elu kohta päevikut. Kirjutage üles, kui palju aega erinevad tegevused teie päevaplaanis kulutavad. Kirja võiks panna sündmused nagu tööle sõitmine, töötamine, lugemine, söömine, hobitegevus, televiisori vaatamine ja lähedaste aitamine.

Hinnake enda poolt tehtud märkmeid. Kas teie elu on tasakaalus? Kas te raiskate oma aega? Kas olete väsinud, sest te ei oska oma aega planeerida?

Vajadusel viige oma päevaplaani sisse muudatused. Näiteks asendage mõni teleseriaal sportimise või lastega tegelemisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles