Soomes jõuab prügikasti kümnendik ostetud toidust

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögiga taldrikud
Söögiga taldrikud Foto: Corbis / Scanpix

Soomlased viskavad ära kümnendiku ostetud toiduainetest, seega läheb aastas prügikasti 200 euro ehk 3130 krooni väärtuses toitu inimese kohta.


Tegelikkuses võiks see number olla palju väiksem, kuna paljusid asju tohib süüa pärast säilivusaja lõppemist, kirjutab Aamulehti.



Kergesti riknevatel liha- ja kalatoodetel on kirjas viimane kasutuspäev ning tootjad soovitavad pärast seda neid mitte süüa.



Parim enne kuupäev pannakse näiteks piimale ja leivale ning sellise märgistusega tooteid võib süüa hiljemgi.



Piimakontserni Valio tooteturvalisusejuhi Anna-Maija Taimisto sõnul säilib piim külmikus, kus temperatuur on 4-5 kraadi, veel mitu päeva pärast nn parim enne kuupäeva.

Kui külmkapi temperatuur on üle 8 kraadi, siis ei seisa piim seal isegi mitte nimetatud kuupäevani.

Kalatoodetele pandud viimane kasutuspäev aga tähendab just täpselt seda, kinnitas toiduohutuse ameti (Evira) peainspektor Tytti Itkonen.

Terve koorega ja kogu aeg jahedas hoitud kanamunad on kõlbulikud isegi kuu pärast parim enne kuupäeva, rääkis ajalehele Finfoodi kommunikatsiooniassistent Riikka Vierimaa.

Riknenud kanamuna haiseb nii jubedalt, et seda ei ole võimalik isegi mitte ekslikult söögiks kasutada, kirjutab ajaleht.

Aamulehti vaatab oma ülevaates kõiki põhilisi toiduainete gruppe ja jõuab järeldusele, et kuupäevadesse väga jäigalt suhtuda pole vaja. Tegelikult peab inimene tooteid nuusutama ja maitsma ning siis otsuse langetama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles