Kuidas halbu harjumusi heastada?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suitsetamise maha jätmine, pidev kaalukõikumine ja enese päikese käes «praadimine» - kõik jätavad su kehale jälje. Kuidas kahju heastada?

Meie telekanalitel nii Oprah Winfrey saates kui ka enda tervisesaatega kuulsust kogunud dr. Oz jagab nõuandeid, kuidas kehale tehtud kahju heastada, vahendab Yahoo! Shine.

Suitsetamine

Kohe, kui lõpetad suitsetamise, hakkab keha töötama selle nimel, et taastada tubakast tekkinud kahju. 48 tunni jooksul hakkavad taastuma su lõhnataju ja maitsmismeel. Järgmise kuu jooksul võid märgata, et köha hakkab taanduma ning sa ei hakka enam nii kergelt hingeldama. Kui oled aga suitsuvabalt elanud juba kümme aastat, võrdub sinu risk haigestuda kopsuvähki selle inimese riskiga, kes on eluaeg suitsetanud.

Kuidas seda heastada? Kuna endistel suitsetajatel on südamehaiguste risk vähemalt 15 aastat pärast suitsetamise maha jätmist, soovitab dr. Oz veeta 20-30 minutit saunas nädalas korra või kaks. Paljud uuringud on tõestanud sauna tõhusust vererõhu langetamisel ja kuuma õhu sisse hingamine võib parandada kopsude tööd.

Päevitamine

Üks tõsine päikesepõletus lapsepõlves või täiskasvanuna enam kui kahekordistab melanoomi riski. Kuid kui sellele on varakult jälile saadud, on nahavähk reeglina ravitav.

Kuidas seda heastada? Kui märkad oma kehal sünnimärki, mis erineb teistest või mis muutub, sügeleb või veritseb, tuleks seda lasta kontrollida. Turguta nahka iga päev tassi rohelise teega. 2011. aasta uuring näitas, et naised, kes iga päev teed jõid, olid enam kaitstud UV-kiirte eest.

Jo-jo dieet

Kui oled kunagi kaalu kaotanud, siis ilmselt tead, kui kerge on kaotatud kilosid tagasi saada. Jo-jo dieet ehk pidev kaalukõikumine mõjub laastavalt südameveresoonkonnale. Teadlased seostavad kaalu kõikumist suurenenud südameataki ja insuldi ohuga.

Kuidas seda heastada? Pühenda end aeglasele ja järjekindlale progressile, see on ainus tervislik viis salenemiseks. Olulised on veel süsivesikute tarbimise piiramine, portsjonite kontrollimine, enne toidupoodi minekut nimekirja tegemine ja toiduainete siltide lugemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles