Kümme põhjust, miks lapsele ei tohiks laksu anda

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tuleb mingil põhjusel last karistada, pole laksu andmine kunagi parim mõte.

Uus uuring näitas seost lapsepõlves laksu saamise ja täiskasvanuna vaimse tervise probleemidega võitlemise vahel. Lisaks sellele on veel mitu põhjust, miks laksu andmine on vale, vahendab YourTango.

1. Laksu andmine näitab, et «tugevamal» on õigus.

Kui kasutad füüsilist karistusmeetodit, et laps saaks aru, et ta on midagi halvasti teinud, saadab see talle signaali, et kes iganes on suurem ja tugevam, otsustab, mis on õige ja mis vale. Kas see tähendab, et laps võib otsustada, mis on õige, kui ta sinust tugevamaks kasvab? Kas see võib seletada, miks osad inimesed vanurite kallal vägivalda kasutavad?

2. Laksu andmine näitab, et vanematel inimestel on õigus nooremaid lüüa.

Näitad lapsele, et vanemad ja suuremad inimesed võivad lüüa nooremaid ja väiksemaid. See on eriti segadusse ajav, kui karistad last sellepärast, et ta lõi kedagi. Jällegi tuleks mõelda, mis siis võib juhtuda, kui laps sinust suuremaks kasvab?

3. Laksu andmine näitab, et vägivallaga saab probleeme lahendada.

Laksu andmine demonstreerib lastele, et vägivald on õige moodus elus ette tulevate probleemide lahendamiseks. «Kui mulle ei meeldi see, mida sa teed, siis ma löön sind.» Oma lapse füüsiliselt karistamist võib vaadelda kui kiusamise üht vormi, mis näitab lapsele, et see on tõhus meetod, kuidas panna teisi enda kasuks tööle.

4. Laksu andmine kahjustab enesehinnangut.

Kui last lööb sama inimene, kes peaks tegelikult teda kaitsma, tekitab see lapses küsimust: «Mis mul viga on?» Enesehinnang on äärmiselt oluline ja õrn asi. Pea meeles, et lapse edukuses elus mängib tema enesehinnang väga olulist rolli.

5. Laksu andmine suurendab tõenäosust, et hiljem tekivad vaimse tervise probleemid.

Hiljuti läbi viidud uuringu kohaselt eksisteerib seos vaimse tervise probleemide ja lapsepõlves rohkem distsiplineeriva kohtlemise kogemise vahel. Ühegi vanema eesmärgiks pole ju laksu andmisega lapsele pikaajalisi probleeme tekitada.

6. Laksu andmine kahjustab teie omavahelist suhet ja usaldust.

Kas mäletad, kui ise lapsena laksu said? Kas mäletad, et mõtlesid hiljem: «Ma olen tänulik, et mu ema armastab mind piisavalt, et mind lüüa?» Ilmselgelt mitte. Ilmselt mõtlesid pigem vihamõtteid. See viha ei püsi küll suure tõenäosusega kaua, kuid kui vanem last lööb, paneb see lapse usalduse tema suhtles kahtluse alla.

7. Mitte keegi pole võimeline õppima, kui ta kardab.

Varasemad uuringud on näidanud, et on bioloogiliselt võimatu midagi uut õppida, kui inimene tunneb hirmu. Kui tahad, et su laps mõnest pahateost õppust võtaks, tuleks kõigepealt tema hirmu vähendada.

8. Laksu andmine vähendab su mõjukust laste suhtes.

Kui mõtled oma suhete peale, siis sa ju usaldad ja kuulad neid inimesi, kes sind toetavad ja julgustavad, mitte neid, kes sind pidevalt maha teevad. Kas tahad, et sul oleks oma lapse käekäigu suhtes sõnaõigust? Siis peaksid tema löömise lõpetama, isegi kui teed seda «tema enda pärast».

9. Laksu andmine õpetab lastele valetamist, vahele jäämise või vanema vältimist.

Karistust ei saa ju ilma karistajata tulla, seega hakkab laps suure hirmu tõttu vältima kas sinu lähedust või seda, et mõne pahateo pärast vahele võiks jääda.

10. Praeguseks oleme omandanud mitmeid muid mooduseid laste karistamiseks, seega ei pea pöörduma vale ja vanaaegse karistusmeetodi juurde.

Kunagi parandati peavalusid nii, et inimese pähe puuriti auk, mille kaudu kurjad vaimud väljuda said. Kunagi saadeti ka kirju hobuste või telegrammiga. Need olid omal ajal tõhusad meetodid, sest siis ei osatud asju paremini ajada. Kuid praegu ei pea enam lapsele laksu andma, et ta mõistaks oma väärtegu. Tänapäeval on palju muid võimalusi, kuidas lapsi pigem õpetada, kui karistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles