Perearst: säilivusaja ületanud toitu tuleks suhtuda ettevaatlikult

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvel tuleks toiduainete suhtes olla eriti ettevaatlik, sest need kipuvad sooja temperatuuri tõttu kiiremini riknema. Nõmme Perearstikeskuse perearst Eero Merilind ütles ajakirjale Naised, et toiduainetel tuleks jälgida «kõlblik kuni» tähtaegasid ja nende möödumisel suhtuda toitu ettevaatlikult.

Merilind ütles, et poekaupu võib üldiselt usaldada, sest need on rangelt kontrollitud. Tema sõnul tuleks ettevaatlik olla aga siis, kui toit on ostetud turult või tänavalt.

«Halvaks läinud toidu tunneb inimene üldjuhul ära – sellel on iseloomulik lõhn ja maitse. Probleeme võib olla halvaks minemise piiril olevate toitudega ja ka siis, kui soojade ilmadega on toit jäänud pikemaks ajaks päikese või sooja kätte,» lausus ta.

Puuviljade puhul saab riknemisest aru välimuse ja lõhna järgi. Vihmasel ajal kipuvad näiteks maasikad ka hallitama minema, seega peaks jälgima, et hallitanud maasikas suhu ei satuks.

Merilind soovitas poest puuvilju ostes valida viljad ise, mitte osta juba pakenditesse või kottidesse pandud kaupu, sest sel juhul on raske näha, kui mõni puuvili on riknenud.

Kala kehtivusaja tuvastamise kohta ütles Merilind: «Kalas hakkavad valgud lagunema ja kalale tekib peale liimjas kiht.» Ta soovitab vähegi liimja kihi või halva lõhnaga kala mitte süüa.

Piima puhul tuleks kindlasti jälgida säilitamistemperatuuri ning koju jõudes tuleks piimatooted kohe külma panna. Merilinnu sõnul on piima puhul üldiseks soovituseks, et säilivuskuupäeva möödudes ei tasuks enam selle söömisega riskida.

Ka lihatoodete puhul on oluline need kiiremas korras külma pista. Riknenud lihatooteid on kerge tuvastada: viinerid muutuvad libedaks ja vaakumpakendid tõmbuvad kummi. Kummis pakendite suhtes tuleks olla eriti ettevaatlik ja toode minema visata.

«Ohtlikud on ka marinaadis ja kastmetes šašlõkid, millel võib marinaadi maitse teinekord riknemise ära petta,» ütleb Merilind. Tema sõnul on olnud juhtumeid, kus terve seltskond on halvaks läinud šašlõkist toidumürgituse saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles