Kas hambaplomm võib lapses depressiooni tekitada?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitab, et hambaplommides sisalduv keemiline ühend võib mõjutada laste tuju.

Ajakirjas Pediatrics avaldatud uuring jälgis 534 last enne ja viis aastat pärast seda, kui neile oli pandud vähemalt kaks plommi, vahendab parenting.com.

Lastele pandi kas valge või hõbedane plomm. Hõbedasi plomme enam eriti ei kasutata, sest neis sisaldub elavhõbe, kuid teadlasti üllatas hoopis see, et valged plommid andsid negatiivseid tulemusi.

Lapsed ja vanemad, kes uuringus osalesid, vastasid küsimustele seoses laste võimetega sõpru leida ja nende ärevuse ning depressiooni kohta. Tulemused näitasid, et rohkem emotsionaalseid probleeme esines lastel, kellele oli pandud valge plomm. Teisttüüpi plommidega ei esinenud erinevusi.

On oluline tähele panna, et kuna tulemused põhinesid laste kujutlusel enesest ja nende vanemate kirjeldustel, tuleb läbi viia lisauuringuid enne, kui täpne seos kinnitust leiab.

Mida aga teha lastega, kellel esineb probleeme tekitavaid plomme? Laste hambaarst Burton Edelstein ütles, et vanemad ei peaks laskma juba pandud plomme eemaldada, vaid pigem keskenduda sellele, et lastel tekiks vähem hambaauke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles