Valed, mida vanemad peaks lastele rääkima

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teatud emad eelistavad oma lastele juba väiksest peale kõike ausalt rääkida ning lasteaeda jõudes on lapsed teadlikud kõigist koledatest asjadest, mis neid koduukse taga võivad varitseda.

Ameerikas populaarne väljamõeldud tegelane hambahaldjas nende laste juures ei käi – kui hammas tuleb välja, on lapsel õigus see kas alles jätta või minema visata. Need emmed ütlevad, et lapsed peavad valmis olema reaalseks eluks, milleks seda edasi lükata tobedate väljamõeldistega, kirjutab The Stir.

Tõesti, see lähenemine võib neid emasid säästa lapse meeleheitest, kui ta saab teada, et jõuluvana pole päriselt olemas. Kuid võib-olla oleks õigem lasta lapsel elada teadmatus õndsuses nii kaua, kui ta seda tahab? Kõige kohta ei pea valetama, kuid teatud asjad võiksid esialgu jääda laste eest saladuseks.

Jõuluvana ON olemas. Iga laps peaks uskuma jõuluvana, lihavõttejänese, hambahaldja ja ükskõik, millise maagilise olendi eksisteerimisse. Lapsed usuvad, et need tegelased teevad neile head. Peagi saavad nad aru, et tegelikult teevad neile head vaid väga vähesed inimesed.

Pole oluline, kas võidad või kaotad. See puudutab meeskonnatööd ja osavõttu. Muidugi on inimesed tegelikult võidujanulised, kuid lastele ei pea seda õpetama. Täiskasvanuna seisnebki elu ainult võitmises: parema töökoha võitmine, palgatõusu võitmine, internetioksjoni võitmine jne.

Koletisi pole olemas. Reaalsuses neid ei eksisteeri. Nad on ainult laste mõtetes ning lapsele tuleks kinnitada, et neid pole tegelikult olemas.

Ausus on parim poliitika. Irooniline, kas pole? Kuigi see vana tõdemus on õige, teavad täiskasvanud, et alati pole võimalik tõde rääkida. Lapsed ei tohiks valetada, kuid vanemad peaks seda tegema. Kas ütleksid tõesti oma ülemusele, et ta pole oma töös pädev või võõrustajale, et tema õhtusöök oli kohutav? Vaikimine on kõigi huvides parim.

Armastus on rahast tähtsam. Armastus ei maksa üüriarvet ja seda ei saa süüa. Kuigi armastus peaks olema olulisem kui raha, on raha siiski oluline element ellujäämiseks. Kuid lapsed ei pea seda enne ülikooli teadma!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles