Õuna söömine vähendab südamesurma riski

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Minnesota ülikooli teadlaste sõnul vähendavad puu-ja köögiviljad südamesurma riski. Täpsemalt vajame vähemalt 10 grammi kiudaineid - selline kogus on kolmes õunas.

Kolm õuna päevas vähendavad teadlaste kinnitusel oluliselt südamesurma riski. Kiudaineterikkad puu-ja köögiviljad alandavad kolesteroolitaset, vahendab Medizinauskunft.de.

Minnesota ülikooli uurija Mark Pereira sõnul võib 10 grammi kiudaineid päevas vähendada südameinfarkti 14 protsenti ning riski haigestuda südamehaigustesse 27 protsenti.

Keskmine õun sisaldab umbes 3 grammi kiudaineid, ühes täisteraleivaviilus on neid 1,5 grammi ja brokolivarres umbes 2,7 grammi.

Teadlaste sõnul vähendavad kiudaineid sisaldavad puuviljad, köögiviljad ja teraviljad vererõhku ja kolesteroolitaset.

Lisaks avastati, et puu-ja teraviljad avaldasid suuremat mõju kui köögiviljad. Põhjuseks on see, et paljud köögiviljad nagu mais ja hernes on suhkrurikkad ja see võib omakorda põhjustada diabeeti ja muid südamehaigusi.

Uuring viidi läbi Euroopa ja Ameerikas 330 000 täiskasvanu seas.

Selgus, et rohkem kui 5200 osalejat kannatas südamehaiguse all. Rohkem kui 2000 surid 10-aastase uurimisperioodi jooksul.

Teadlased soovitavad päevas tarbida vähemalt 30 grammi kiudaineid, mida saab erinevatest toitudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles