Uuring: Coca-Cola teeb lihased nõrgaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sellest, et kokakoola ei ole eriti tervislik, on varemgi räägitud. Nüüd on teadlased kindlaks teinud, et see kahjustab ka lihaseid, viies kaaliumi kehast välja.

Kreeka Ioannina ülikooli ainevahetushaiguste spetsialist Moses Eliaf on avastanud, et kokakoola liigtarvitajatel on lihased ohus, vahendab Medizinauskunft.de.

Ta uuris patsiente, kes jõid kokakoolat iga päev väga suurtes kogustes.

«Ülemäärane kofeiini tarbimine põhjustab hüpokaltseemia. Kofeiini sisaldavad karastusjoogid, kohvi ja tee,» ütles teadlane.

Hüpokaltseemia puhul on kaaliumi tase veres erakordselt madal ja see kahjustabki lihaseid.

Eliaf uuris kümmet patsienti, kes olid joonud mitu kuud järjest kuni 9 liitrit kokakoolat päevas.

«Kuigi soovitatav maksimaalne kofeiinikogus on päevas 200 milligrammi, ületasid need patsiendid tugevalt selle piiri,» ütles arst.

Patsientidel oli väga madal kaaliumitase, nad kaebasid väsimuse ja isutuse ning südameprobleemide üle.

Pärast seda, kui nad kokakoolat enam ei tarbinud ja intravenoosselt kaaliumit manustasid, paranes organism kiiresti ja täielikult.

«Karastusjoogid kahjustavad lihaseid ning olenevalt kogusest, võib patsient tunda nõrkust või krampe. Kofeiin mängib selles olulist rolli. Tõenäoliselt on sellesse kaasatud ka muud tegurid nagu näiteks suhkur,» märkis Eliaf.

Arsti sõnul on lisaks kokakoolale veel teisigi karastusjooke, mis tervisele hästi ei mõju. Üleliigne karastusjookide tarbimine toob kaasa probleemid hammastega ja diabeediga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles