Lapsevanemad jäävad väiksema tõenäosusega grippi ja külmetushaigustesse

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakamad inimesed ei võta töölt vabu päevi põhjendusel, et on vaja haiget last põetada.
Eakamad inimesed ei võta töölt vabu päevi põhjendusel, et on vaja haiget last põetada. Foto: SCANPIX

Lapsed võivad oma vanemate ellu tuua nii mõndagi: rõõmu, unetuid öid ja ka viirusi. Siiski haigestuvad lapsevanemad vähem kui need, kel lapsi pole.

Carnegie Mellon ülikooli teadlane Sheldon Cohen analüüsis koos oma kolleegidega kolme uuringut, milles uurijad olid katsealuste ninadesse asetanud gripi- või rinoviiruse. Seejärel jälgiti, kes jääb haigeks, vahendab newscientist.com.
Coheni meeskond avastas, et võrreldus lasteta täiskasvanutega jäid lapsevanemad 48 protsenti väiksema tõenäosusega viirusest haigeks.

Ilmnes ka, et mida rohkem lapse perekonnas, seda kaitstumad on lapsevanemad haiguste suhtes. Antikehade tase organismis, mis viiruste vastu võitlevad, olid samaväärsed kõigil katsealustel. Kuid millest siis sellised tulemused?

Teadlased spekuleerivad, et lapsed toovad inimeste ellu nii palju rõõmu ja seetõttu kannatavad nad ka vähem stressi käes, mistõttu on neil tugevam immuunsüsteem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles