Merit Raju: jooga annab päevale mõnusa stardi ilma kohvita

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merit Raju
Merit Raju Foto: Virge Viertek

Kas oled mõelnud joogaga tegelema hakata, kuid ei tea, millest alustada? Kas sa ei oska valida, millist joogastiili esimesena proovida? Et aidata algajatel joogaga tutvust teha, võttis Naine24 ühendust joogatreeneri ja Baltimaade esimese joogafestivali peakorraldaja Merit Rajuga.

Joogatundi vaadates jääb mulje, justkui joogaga tegelejad on ääretult paindlikud ja tunnevad hästi oma keha. Kohati tekib lausa mulje, et kindlasti pole see ala, millega spordikauge inimene saaks algust teha. Kuid joogatreener Merit Raju väidab vastupidist. «Joogaga tegelemiseks võib olla absoluutselt igas vanuses ja igast soost ning kehaehitusega,» ütleb Raju.

Millest siis alustada? Ikka riietusest. Joogariiete valimise kohta ütleb Raju, et kõige paremini sobivad heledad ja naturaalsest materjalist riided, mis ei pigista. Ta selgitab, et valget värvi riided võimendavad inimese aurat – energeetilist kaitsekihti füüsilise keha ümber.

Raju soovitab regulaarselt joogaga tegelejatel muretseda isiklik joogamatt, peamiselt hügieeni tõttu. Osad inimesed kasutavad ka matkamatte, kuid Raju sõnul võivad need libiseda ja teha joogatamise ebamugavaks, sest tasakaalu hoidmiseks pingutab inimene valesid lihaseid.

Kuidas leida oma «stiil»?

Kui küsida õige joogastiili valiku kohta, siis ütleb Raju, et kõige parem on ise proovida erinevaid stiile, et leida endale sobivaim. «Tähtis on valida enda jaoks «õige jooga» - kogemusega sobiva taseme, stiili füüsilise intensiivsuse ja õpetajaga, kelle sobivus on joogatunnis osalejale väga oluline,» sõnab Raju.

«Joogaga on seotud mitmeid eelarvamusi. Mõned inimesed ütlevad, et jooga on füüsiliselt liiga lihtne, liiga aeglane ja uimane. See oleneb oluliselt valitud joogastiilist – neid on kokku 4000 ringis –, aga ilmselt pakub iga stiil proovijale üllatusi,» lausub Raju. «Joogas on vastupidavusharjutusi, taskaaluharjutusi, painduvusharjutusi ja mängulisi harjutusi, viimastel on muidugi ka füüsiline mõju mingile organile või kehasüsteemile, aga paneb proovile ka sinu uskumused, «kuidas käitub korralik täiskasvanu». Joogatund on üllatanud ka hästitreenitud sõjaväelasi.»

Milline on aga parim aeg päevas joogaga tegelemiseks? Kas hommikuti, et keha ja vaim virguks või hoopis õhtul pärast pingelist tööpäeva? Merit Raju sõnul sobib jooga hästi igal kellaajal, kuid mitte vahetult pärast sööki – toidukorra ja joogatunni vahele peaks jääma vähemalt kaks tundi.

«Päikesetõusu ja -loojangu aega peetakse mediteerimiseks parimaks ning enne meditatsiooni on hea teha füüsilist joogat,» ütleb ta. «Paljudele meeldivad joogatunnid pärast päevatööd, kuid on ka palju inimesi, kes hommikul pärast dušši joogat teevad ja sellega saavad mõnusa stardi päevale ilma kohvita.»

Mida tasuks meeles pidada?

Raju lausub, et jooga aktiveerib kehas puhastusprotsessi, seega tuleks juua ohtralt vett, et jooga abil liikuma läinud jääkained kehast välja läheks. Oluline on ka meeles pidada, et kõige tähtsam joogaharjutus on lõdvestus, kuid seda saab teha alles pärast pingutust. Lõdvestuse ajal keha taastub ja energia tasakaalustub.

Kunagi ei tohiks joogat kombineerida psühhofarmakonide (nt depressiooniravimid, valuvaigistid jne) manustamisega, sest nende mõju all puudub valuaisting ja see põhjustab piiritunnetuse kadumise. Pärast alkoholi tarbimist võib joogaga tegeleda vähemalt 72 tunni möödudes.

«Teatud haiguste puhul tuleb nõu pidada arstiga ning rasedana peaks olema veelgi ettevaatlikum, et mitte üle pingutada. Alates üheksateistkümnendast rasedusnädalast sobib ainult rasedate jooga, kuid ikka võib mõningaid poose pehmelt proovida, kui need tunduvad mugavad,» lisab Raju.

Algajad saavad joogaga tutvuda joogafestivalil

Raju on sel nädalavahetusel (21.-22. juuli) Haapsalus toimuva Eesti ja Baltimaade esimese joogafestivali peakorraldaja. Ta ütleb, et festivaliga tahavad nad anda inimestele võimaluse proovida erinevaid stiile parimate õpetajate käe all ning lisaks näidata, mida «joogamaailm» veel sisaldab: tervislikku toitumist, laulmist, tantsimist.

«Kõik tunnid joogafestivalil sobivad ka algajatele ja ongi ehk rohkem algajatele sobilikus «stiilis»,» selgitab ta. «Oleme märkinud programmis erimärgistusega stiilid, mis on füüsiliselt intensiivsemad nagu Ashtanga ja Vinyasa jooga – need meeldivad ilmselt pigem inimesele, kes on juba käinud kusagil rühmatreeningutes ja on pigem heas vormis. Ka Kundalini jooga on tavaliselt üsna aktiivne, festivalil aga kõigile jõukohases ja mõnusas vormis.»

Raju soovitab füüsiliselt vähemaktiivsetel inimestel alustada näiteks Tiibeti jooga, krija hatha jooga, Šivananda jooga või traditsioonilise joogaga. Oluline on ise oma piire tunnetada ja neid mitte ületada. Raju sõnul on peaaegu kõiki asendeid ja harjutusi võimalik teha lihtsamalt või lühemalt kui teised. Joogafestivalil soovitaks ta algajale aktiivse osalemisega maksimaalselt 2-3 füüsilist joogatundi päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles