Kuidas olla ideaalne külaline?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvel kutsutakse sind tihti sõprade-tuttavate juurde ööbima. Pole tähtis, kas sõbrad üürivad või on neil isiklik suvila, sinu kohustuseks on aidata kodutööde ja söögitegemisega.

Kuidas garanteerida, et sind ka järgmisel suvel külla kutsutakse? MSN Glo jagab mõned näpunäited.

1. Pea meeles, kus sa oled

Esimene reegel on see, et külaline ei peaks kunagi käituma nagu külaline. Kui sind kutsutakse nädalavahetuseks kellegi koju, ära viska oma kotte saabudes nurka ja oota, et võõrustaja sind teenindab.

2. Helista ette

Enne saabumist anna võõrustajale oma tulekust teada. Viisakas on ka küsida, kas peaksid midagi kaasa võtma. Saabudes vii kotid oma tuppa, värskenda end pisut ja mine suhtle võõrustajaga. Saa olukorrast ülevaade. Kui oled tulnud oma autoga, sõida poodi vajalikke toiduaineid tooma. Oluline on olla abiks, mitte tüliks.

3. Saabu kingitusega

Kui võõrustaja on su hea sõber, siis ilmselt tead juba, mis talle meeldib ja see peaks sind kingi valimisel aitama. Kuid kui võõrustaja on vaid tuttav, siis jää «turvaliste» kingituste juurde – midagi söödavat-joodavat või mõni hea raamat.

4. Käitu korralikult

Kui tahad, et sind järgmisel suvel uuesti külla kutsutakse, siis peaksid paari mõistlikku reeglit järgima. Kõigepealt tuleks oma alkoholi tarbimist piirata, et mitte kontrolli kaotada. Teiseks ära võta midagi ilma küsimata. Ja kolmandaks, ära jäta oma võõrustajat üksi. Kui juhtub, et sind kutsutakse läheduses toimuvale peole, ütle, et tuled koos sõbraga. Ka võõrustaja majja ei tasuks enda tuttavaid ilma küsimata kutsuda.

5. Võta võõrustajalt eeskuju

Kas oled hommiku- või õhtuinimene, sulle meeldib end üles lüüa või pigem tagasihoidlikult riietuda – külas olles peaksid tegema nii nagu teeb võõrustaja. Ärkad siis, kui tema ärkab. Ei riietu pidulikult, kui võõrustaja on kodustes riietes. Pea meeles, et külalise ja võõrustaja vahel on püha suhe – sa näed teda magamisriietes, milles tavaliselt näeb teda vaid tema pere.

6. Teeni ära oma järgmine kutse

Ole igati abivalmis ja heas tujus. Võõrustaja hindab abi, eriti kui peale sinu on veel külalisi.

7. Lülita end välja

Võib-olla on raske eemale hoida oma sülearvutist või nutitelefonist, kui ööbid sõprade juures. Siiski tuleks limiteerida oma vidinatega suhtlemist. Kui pead tõesti oma e-maile kontrollima, tee seda privaatselt oma toas mitte söögitoas võõrustaja nina all.

8. Ära jää kauemaks, kui sind kutsuti

Benjamin Franklin on öelnud: «Sõbrad nagu ka kalad, nad hakkavad pärast kolme päeva haisema.» Mõni inimene tahab siiralt terveks nädalaks külla jääda ja kui võõrustaja ka ise tahab, et ta kauemaks jääks, siis pole mingit probleemi. Mõnikord võib võõrustaja viisakalt paluda veel üheks ööks jääda, kuid külalised peaks tegelikult lahkuma siis, kui neil esialgu plaanis oli.

9. Korista

Lahkumispäeval tuleta endale meelde, et sa ei peatunud hotellis. Keegi ei eelda, et sa põrandaid küürima hakkad, kuid võid vähemalt oma voodipesud kokku panna. Aga kui tahad võõrustaja silmis tõesti kuldtähekest  teenida, võid ka oma toa prügi välja viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles