Uuring: naiste IQ on meeste omast kõrgem

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esmakordselt saja aasta jooksul on psühholoogid IQ teste tehes avastanud, et naiste tulemused on meeste omadest paremad.

IQ teste hakati tegema umbes sajand tagasi ja naised on alati meestest umbes viie punkti võrra maha jäänud. Nüüd aga tundub, et see vahe on hakanud vähenema, kirjutab Daily Mail.

Maailmakuulus IQ testide ekspert James Flynn ütles: «Viimase saja aasta jooksul on nii meeste kui naiste IQ-testide tulemused kiiremini tõusma hakanud. See on kaasaegsuse tulemus. Kaasaegse maailma keerulisuse tõttu on meie ajud sunnitud kohanema ja seetõttu on IQ tõusnud.»

Üheks võimalikuks selgituseks naiste tulemuste tõusmisele on see, et naiste elud on muutunud nõudlikumaks ja nad jagavad oma aega laste kasvatamise ning töö vahel. Teine selgitus on, et naistel on natuke kõrgem loomulik intelligents kui meestel ja nad on alles hiljuti hakanud seda mõistma.

Flynn selgitas, et selle fenomeni mõistmiseks on tarvis rohkem informatsiooni. «Täielik kaasaja mõju naistele on alles tõusmas,» lisas ta.

Ta kogus IQ testide tulemusi erinevatest Lääne-Euroopa riikidest, USAst, Kanadast, Uus-Meremaalt, Argentiinast ja Eestist. Analüüs näitasid, et läänelikuks muutunud riikides oli meeste ja naiste tulemuste vahe minimaalne.

Täpsete võrdluste tegemiseks oli tarvis rohkem informatsiooni. Flynn kaasas uurimisse Austraalia, kus meeste ja naiste IQ oli peaaegu identne. Uus-Meremaal, Eestis ja Argentiinas olid naiste tulemused meeste omadest napilt kõrgemad.

Flynn lisas, et maailm muutub pidevalt üha keerulisemaks ja selles elamine nõuab üha rohkem abstraktset mõtlemist, seega inimesed peavad kohanema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles