Maailma kõige tervislikumate eluviisidega naiste saladused

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on leidnud, et eluiga aitab pikendada see, kui kujutled end elamas mõnes teises riigis. Uuringutulemuste põhjal tundub, et teadlased avastavad iga aasta uue riigi, mille elanikud teavad tervisliku elu saladusi. Milliste riikide naistelt aga tegelikult eeskuju tasuks võtta?

Et süda oleks terve, karjata kitsi ja tarbi oliivõli nagu Vahemere ääres elajad. Toitu tofust nagu jaapanlased ja elad 100-aastaseks ning väldid rinnavähki. Ole rõõmus nagu Norra elanik ja jahi põtru ning korja pohli, kirjutab Health.com.

Prantslannade hea figuuri saladus on väikesed portsjonid

Väidetavalt on prantslannade hea figuuri taga toiduportsjonite kontroll – nad on võimelised sööma võid ja koort ilma kaalus juurde võtmata. Nad tarbivad värsket, kvaliteetset ja antioksüdantide poolest rikast veini, naudivad toidukordi ja mõnulevad iga ampsu juures.

Lisaks on prantslannadel kombeks igale poole jalgsi minna, selle asemel, et pidevalt jõusaalis treenida. Professor Steven Jonas selgitab: «Prantsusmaal on palju vanu maju, kus puudub lift, seega käivad prantslased palju trepist.» Prantsusmaal on ka bensiin suhteliselt kallis, seega inimesed eelistavad autoga sõitmise asemel kõndida. Võrreldes USA naiste 36 protsendiga, kannatab 12 protsenti prantslannadest ülekaalulisuse ja südamehaiguste käes.

Skandinaavlaste toit tuleb talust toidulauale

Põhja-Euroopa traditsiooniks on süüa seda, mida sa ise – või keegi sinu lähedal – on kasvatanud. Võtmesõnadeks on kohalik ja värske. Toidulauale kuuluvad ristõielised köögiviljad, täisteratooted ja marjad. Põhjamaalased tarbivad omega-3 rasvarikast lõhet, samuti ka hirveliha, mis on kergem kui loomaliha.

Põhjamaine eluviis garanteerib hea vormi, sõltuvalt riigist on ülekaalulisuse protsent Skandinaavias keskmiselt 8. Hoolimata vähesest päikesevalgusest, kannatavad skandinaavlased vähem depressiooni käes kui ameeriklased.

Jaapanlased hindavad peresuhteid

Jaapani saareregioon Okinawa on tuntud selle poolest, et seal elab maailmas kõige rohkem 100-aastaseid ja vanemaid inimesi. Okinawas on kombeks süüa seni, kuni tunned, et oled 80 protsenti täis. Stressi aitab neil vähendada spirituaalne eluviis, mis hõlmab palvetamist ja mediteerimist.

Madal vähki haigestumise risk tuleneb ilmselt sellest, et nad söövad riisi, sojat, ristõielisi köögivilju, mereande, puuvilju ja omega-3 rasvarikast kala ning ainult vähesel määral piimatooteid ja liha.

Väga olulisel kohal on jaapanlaste jaoks kogukonnasisesed suhted. Okinawas on tähtsad perekondlikud suhted ja see, et eakaid inimesi julgustatakse aktiivse eluviisiga tegelema ka 80-90-aastaselt. Kuuluvustunne aitab vähendada stressi, ennetab haigusi ja pikendab eluiga.

Vahemere dieedis on olulised kasulikud rasvad

Palju kiidetud Vahemere dieet on seotud pikema eluea ja madalama haiguste riskiga. Nagu teada, sisaldab see kasulikke rasvasid (oliivõli, pähklid, kala), antioksüdantide poolest rikkaid puu- ja juurvilju ning mõõdukas koguses veini. Muidugi on oluline teada, millal piiri pidada. Itaallaste kombel söömine ei tähenda põhjatusse pastakaussi sukeldumist.

Lisaks on seal kandis kombeks perega aktiivselt aega veeta, mitte jõusaalis end piinata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles