Uinutavad loodushääled kõlasid magamistoas juba viiesaja aasta eest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tänapäeval võib kuulata rahustavaid linnulaule või veevulinat audioplaadilt, siis tegelikult on neist helidest parema une abi ostitud juba viiesaja aasta eest.

Sellisele järeldusel on jõudnud briti Royal Holloway ülikooliteadlased, kes uurisid sajanditetaguseid perekondlikke kirjavahetusi, meditsiinikirjandust ja kodusisustust, kirjutab teadus.err.ee.

Selgus, et 16. ja 17. sajandil oli paigaldatud teisaldatavaid purskkaeve kõrgklassi magamistubadesse just sel eesmärgil, et need parandaks härrade ja prouade unekvaliteeti.

16. ja 17. sajandi vahetusel tekkis teadlaste sõnul suisa uus puhkamiskultuur ja just sel ajal hakkas kasvama ka inimeste teadlikkus hea une kasulikkusest.

Meestele ja naistele eraldi rajatud rikkaliku sisustusega magamistoad muutusid eraldatud kantsideks ning meeldivale unele aitas kaasa maailma eksootilistest paikadest puuri püütud laululindude pidamine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles