Paari varasuhte kindlaksmääramine annab selguse omavahelistes rahaasjades

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvises abiellumise tuhinas ei tasu unustada, et lisaks rahalisele eelisele juba selle aasta tulusid tuleval kevadel ühiselt deklareerida, tasub varakult mõelda nii olemasoleva kui tulevase varaga seotud nüanssidele.

Paikapandud varasuhted annavad paarisuhtes kindluse ning lahutuse korral aitavad tekkida võivaid probleeme ja sellest tulenevaid kohtukulusid ära hoida, kirjutab Bioneer.

Ühise tuludeklaratsiooni esitamise võimaluse tuleval kevadel, mille abil maksusoodustust kõige paremini ära kasutada ja tulumaksuvaba summat 3 456 eurot ühiselt arvestada, annab vaid ametlikult abielus olemine.

«Ühise deklaratsiooni saab esitada isegi juhul, kui abielu on sõlmitud kasvõi 31. detsembril,» selgitas Swedbanki Eraisikute Teabekeskuse juht Anne Sägi. «Vabaabielu pooldajad peavad maksusoodustuse maksimaalseks kasutamiseks eeltööd tegema ja analüüsima, kumb osapooltest milliseid kulusid deklareerib.».

Lisaks tasub arvestada, et tänavu aasta jooksul abielu lahutades tuleval kevadel enam ühist deklaratsiooni esitada ei saa.

Ära ei tohiks unustada ka abiellumisega kaasnevaid tasusid

Abiellumisele mõeldes tuleks kõige muu seonduva kõrval arvestada tasudega, mis abielu registreerimisega kaasnevad. Perekonnaseisuametis ja vaimuliku juures tuleb maksta riigilõivu 19,17 eurot. Notari juures abiellumine on riigilõivuvaba, ent tasuda tuleb notaritasu 63,91 eurot, millele lisandub käibemaks.

Sõltuvalt perekonnaseisuametist võib paaripanijat abielu registreerimiseks kutsuda ka väljapoole perekonnaseisuameti ruume. Sellisel juhul tuleb lisaks võimalikule renditasu lisandumisele arvestada summadega, mis kaasnevad ametniku kohalekutsumisega ja kaugema distantsi puhul maksma minna umbkaudu 650 eurot.

Laulatuse kasuks otsustades tuleb lisaks riigilõivule lisada eelarvesse tasu kirikule, mis võib ulatuda paarisaja euroni.

Kooselu alustades võib paber, mis kaaslase valikut kinnitab, täiesti ebaoluline tunduda, ent tasub meeles pidada, et vabaabielus puuduvad õigused, mis abikaasasid kaitsevad. Elukaaslased ei päri teineteise vara, samuti ei ole ühel poolel lahkumineku puhul korterile või autole õigusi, kui need on soetanud teine pool.

Kooselus on kasulik suuremaid väljaminekuid teha ühiselt, et dokumentidele oleks märgitud mõlemad osapooled. Ostudokumendid, mis tõendavad, kes millises määras tasus, on samuti mõistlik alles hoida.

Ettevaatust ühiste pangalaenudega!

Eriti ettevaatlik peaks olema pangalaenu võttes kaastaotlejaks nõustumisel, kui vara ostetakse elukaaslase nimele, kuna sellisel juhul tekib olukord, kus omatakse küll laenu, ent mitte elamispinda. Seetõttu on kinnisvara mõttekas osta kaasomandisse, mis tagab, et mõlemale poolele kuulub võrdne osa soetatust.

Abiellumisavaldusega valitakse varasuhe juba enne abielu sõlmimist. Võimalikeks valikuvariantideks on ühisvara, vara juurdekasvu arvestus või lahusvara. Sõltumata varasuhte valikust peavad mõlemad osapooled perekonda üleval pidama. Tasub meeles pidada, et kui abiellujad oma valikut ei avalda ja abieluvaralepingut sõlminud ei ole, loetakse nende abielu puhul kehtivaks varaühisus.

Mõttekas on varakult hoolega läbi mõelda, mis parimaks lahenduseks osutub, sest kui abikaasad soovivad muuta või lõpetada varem tehtud valikut abielu kestel, on küll võimalik sõlmida notariaalne abieluvaraleping, ent see on juba tasuline toiming.

Kulutused, mis kaasnevad abieluvaralepingu sõlmimisega sõltuvad vara väärtusest, mille suhtes kokkulepet sõlmitakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles