Kuus asja, mis on tervisele korraga kasulikud ja kahjulikud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peaaegu iga päev ilmub esile uus uuring, mille tulemused näitavad, et mõni harjumus, toiduaine või ravim on tervisele kas kasulik või kahjulik. Ühel päeval ei soovitata tööga üle pingutada ja järgmisel teatatakse, et töötamine on parim viis enesetunde muutmiseks. Mida uskuda?

Kui asjasse süveneda, võib avastada, et erinevad uuringud on üksteisega vastuolus, kirjutab BuzzFeed.com.

Millised kuus levinud asja, toiduainet või tegevust on need, mis on ühe uuringu kohaselt kasulikud, kuid teise järgi kahjulikud?

1. Kassiomanikuks olemine

Alles hiljuti selgus ühest uuringust, et parasiidid kasside väljaheidetes võivad tekitada inimajus suitsiidseid mõtteid. Samas on teadlased väitnud, et kassi omamine võib aidata ennetada südamerabandust.

2. Kohvi joomine

Uus uuring: kohvi joomine võib pakkuda kaitset nahavähi vastu. Kuid kohv tuleks menüüst maha tõmmata, kui üritad rasedaks jääda. Teine hiljutine uuring leidis, et kohvi kahjustab võimalusi edukalt rasestuda viljakusravi käigus.

3. Madala rasvasisaldusega menüü..

...võib naistel põhjustada iiveldust ja tugevaid tujumuutusi. Üks uuring näitas, et naised, kes ei tarbinud piisavalt rasva, olid õnnetud ja selle tulemusena kannatasid nende töötulemused ning isiklikud suhted. Kuid 2009. aastal läbi viidud uuring kinnitas, et madala rasvasisaldusega menüü muudab kaalu langetada lootvad inimesed hoopis õnnelikuks.

4. Töötamine

Teadlased on kindlaks teinud, et pikad tööpäevad tekitavad naistes ülekaalulisust. Kuid 2006. aastal tehti uuringuga kindlaks, et töötavad emad on tervislikumate eluviisidega kui need, kes lapsega kodus on.

5. D-vitamiiniga toidulisandid

Võivad aidata ennetada luumurdusid vanematel naistel, kui neid tarbitakse suuremas koguses. Kuid samas ärge unustage soovitust üldse mitte tarbida D-vitamiiniga toidulisandeid. Võimalik, et antud lisandid tekitavad neerukivisid ja väidetavalt pole D-vitamiiniga toidulisandite kasulikkuse tõestamiseks leitud piisavalt tõendeid.

6. Kaltsiumiga toidulisandid

USA valitsuse uuringud on näidanud, et need võivad tekitada neerukivisid ja südamerabandust. Kuid teadlased ei ole sellega nõus ja väidavad, et need võivad hoopis eluiga pikendada. Teadlaste sõnul on nende katsed kaltsiumiga toidulisandite puhul olnud veatud ja usaldusväärsed ning nad soovitavad võtta suures koguses antud lisandit.

Segaduses? Meie oleme ka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles