Toidu väikestesse kogustesse jagamine aitab kaalulangusele kaasa

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa ei suuda vastu panna terve šokolaaditahvli söömisele ühe korraga, võib lahendus olla arvatust lihtsam: tee šokolaad väikesteks tükkideks enne söömist.

Uuringud on näidanud, et inimesed söövad vähem, kui neile pakutakse toitu väikestes kogustes, isegi siis, kui väikses ja suures portsjonis on sama arv kilokaloreid, kirjutab Daily Mail.

Teadlased ei oska täpselt öelda, miks see nii on, aga usutavasti on tegemist optilise illusiooniga, sest aju usub, et väikesteks tükkideks tehtud šokolaaditahvel on suurem kogus šokolaadi kui tükeldamata tahvel. Samuti võib saiake tunduda kõhtu täitvam, kui see on tükkideks lõigatud.

USA teadlased vaatlesid enam kui 300 tudengit, kui need sõid saiakesi. Osadele anti neljaks tükiks lõigatud saiake, teistele anti terve. Kakskümmend minutit hiljem anti osalejatele järgmine toidukord ning neile öeldi, et nad võivad süüa nii vähe või palju, kui soovivad.

Need, kelle saiake oli tükkideks lõigatud, sõid esiteks vähem saiakest ja hiljem vähem teist rooga.

Teine selgitus asjale võib olla, et tükeldatud toitu süüakse aeglasemalt, mis annab kehale võimaluse tunda täiskõhutunnet enne, kui inimene jõuab toiduga liialdama hakata.

Selle välja selgitamiseks tehti katse rottidega. Rotid lasti labürinti, milles üks suund viis kolmekümne toiduosakeseni ja teine suund viis ühe suure tükini, mõlema suuna toidukoguse toiteväärtus oli sama.

Enamik rotte valis toiduosakeste raja ja nad jooksid selle suunas kiiremini.

Üks katse autoritest Devina Wahera ütles: «Energiarikka toidu tükkideks lõikamine võib tulla kasuks dieedi pidajatele, kes soovivad toidukorra kõhtu täitvamaks muuta ning samal ajal toiduportsjonit kontrolli all hoida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles