Uuring: kurbus suurendab valu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jaapani neuroteadlaste poolt tehtud uuring näitas, et kurbus suurendab valutunnet ja mõjutab valust tingitud ajukoore aktiivsust.

Hiroshima ülikooli uurija Atsuo Yoshino tegi katseid 19 vabatahtlikuga, katsealustena kasutati 20-30-aastaseid mehi ja naisi, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator. Inimestele tekitati valuaistinguid, kui nad olid erinevas emotsionaalses seisundis.

Katses osalejad hindasid enda valu intensiivsust, teadlane aga jälgis nende ajuaktiivsust magnetoentsefalograafiga. Selle meetodi abil saab ajus toimuvat kuvada suure ajalise ja ruumilise täpsusega.

Selgus, et kurbus pani katsealused enda valu suuremaks hindama. Neutraalses seisundis või õnnelikud inimesed talusid valu märksa paremini. Nukras tujus vabatahtlikel olid ka aju beetalained ebaühtlasemad.

«Kurvad inimesed on valu suhtes tundlikumad ja nende ajukoore vastus valule erineb heatujuliste omast,» selgitas Yoshino. Uurija sõnul on meeleolul inimeste valureaktsioonide mõistmise juures oluline roll.

Uurimus ilmus ajakirjas The Journal of Pain.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles