Mida ei tasuks Facebookis avaldada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sinu Facebooki konto sisaldab su telefoninumbrit, kodust aadressi ja sünnikuupäeva? Kas loed Facebookis avalikult päevi oma järgmise puhkuseni või avaldad pilte oma lastest? Võib-olla ei tasuks seda teha.

Viimasel ajal on olnud palju juttu sotsiaalvõrgustike kasutusest ja vanusepiirangutest. Millist informatsiooni aga ei peaks oma netisõpradega avalikult jagama? Huffington Post toob mõned näited ja põhjused, miks teatud info ei peaks jõudma sotsiaalvõrgustikku.

Täielik sünniaeg. Kuigi on tore Facebooki sadadelt sõpradelt sünnipäevasoove saada, peaksid mõtlema hoolikalt enne, kui avaldad oma täieliku sünnikuupäeva. Selle asemel, et oma sünnikuupäeva täiesti Facebookist eemaldada, võid panna mõne kuupäeva, mis on sinu sünnipäevale lähedal.

Ema neiupõlvenimi. New York Timesi arikkel selgitas, et ema neiupõlvenimi on eriti väärtuslik informatsioon, sest paljud kasutavad seda turvaküsimuste vastusena.

Kodune aadress. Koduse aadressi avaldamine võimaldab kõigil näha, kus sa elad – endistest partneritest kuni kolleegideni. Sellist infot võidakse sinu vastu kurjasti ära kasutada: on olnud juhtumeid, kui vargad on ära kasutanud juhust, kui keegi on Facebookis öelnud, et teda pole lähiajal kodus.

Pikad reisid. Ära uuenda oma staatust pidevalt lugedes päevi, millal kodust ära sõidad. Sel viisil võid ebausaldusväärsetele Facebooki «sõpradele» teada anda, et su maja on tühi ja valveta. Tuleta tuttavatele parem meelde, et sul on turvaalarm või tige valvekoer.

Lühikesed reisid. Kuigi Facebooki uued lisad julgustavad kasutajaid jagama seda, kus nad parajasti viibivad (restoran, park, pood), peaksid enne selle info postitamist natuke mõtlema. Ka seda infot võivad vargad sinu vastu ära kasutada.

Ebasündsad fotod. Nüüdseks teavad juba kõik, et rassistlikud, ebasündsad või mõnel muul moel sobimatud pildid võivad maksta su töökoha. Aga isegi kustutatud pildid võivad sind taas kummitama tulla. Ars Technica avastas hiljuti, et Facebooki serverid suudavad taastada kustutatud fotosid. Facebooki esindaja ütles Ars Technicale: «On võimalik, et keegi, kes on eelnevalt pilti näinud ja otsese URL aadressi salvestanud, saab pildile ka hiljem ligi.»

Ülestunnistused. Muretsed oma maksutagastuse pärast? Ei salli oma ülemust? Ära ütle seda Facebookis. Lehekülje privaatsusseaded lubavad sul kontrollida, kellega sa teatud infot jagad, aga kui oled juba midagi postitanud, võib olla keeruline seda hiljem levimast takistada.

Telefoninumber. Ole ettevaatlik sellega, kus oma telefoninumbri avaldad. Kui lisad selle oma Facebooki profiili, saavad ka kõige kaugemad «sõbrad» sulle igal ajal helistada. Mõnikord võib tuttav postitada oma seinale «kaotasin oma telefoni, vajan teie numbreid!!!». Sellisele postitusele vastates peaksid olema teadlik, et need vastused on avalikud. Facebookis tähendab «avalik» seda, et terve maailm saab seda näha.

Lapse nimi. Identideedivargad on sihikule võtnud ka lapsi. Ära kasuta lapse nime fotode pealkirjades. Kui keegi teine su lapse mõnel pildil ära märgib, eemalda see silt.

«Riskantne» käitumine. Käisid öösel oma motikaga kihutamas või meeldib sulle langevarjuga hüpata või suitsetad nagu korsten? Kindlustusfirmad pöörduvad üha enam interneti poole, et selgeks teha, kas kindlustuse ostjad ja kliendid riskivad tahtlikult oma elu ja varaga.

Pildid oma kodust. Facebooki ei tohiks kunagi panna fotosid oma kodust ja selles leiduvatest väärisesemetest.

Kas oskad omast kogemusest midagi juurde lisada?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles