Kuidas muuta oma kodu peavaluvabaks?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kodu on koht, kus saad jalad seinale visata, lõõgastuda ja... saada peavalu? Isegi need inimesed, kes tavaliselt ei kannata peavalude käes, võivad olla vastuvõtlikud peavalu tekitajate suhtes, mis varitsevad meid omas kodus.

Neuroloog Brian Grosberg ütleb: «Peavalusid saab tunduvalt vähemaks võtta, kui võtad kontrolli alla sellised faktorid nagu valgustus ja lõhnad.» Seega sina (ja su peavalu) ei pea kodus end pantvangina tundma!

Health.com vahendab neli lihtsat nõuannet, kuidas oma kodu peavaluvabaks muuta.

Vähenda valgust. Liiga hele valgus koduses majapidamises võib olla suureks probleemiks. Need, kes kannatavad migreenide all, on tihti liiga vastuvõtlikud tunnetuslike sisendite suhtes ja ere valgus elektripirnidest või isegi päikesest võib põhjustada kohutavat peavalu.

Lahendus: kuigi pole olemas ideaalset elektripirni, eelistatakse reeglina hõõgpirne (mida vähem vatte, seda parem), sest need annavad kindlamat ja õdusamat valgust. Paigalda valgusereguleerija, et saaksid soovi korral valgust vähemaks keerata. Akende ette on soovitatav panna paksud kardinad, et kaitsta end otsese päikesevalguse eest.

Vabane varjatud allergeenidest. Uuringud on näidanud, et enam kui pooltes kodudes on kuus või rohkem tuvastatavat allergeeni. Kui kannatad allergiate käes, võivad aevastusetekitajad (näiteks tolmulestad) viia peavaludeni.

Lahendus: investeeri kvaliteetsesse tolmuimejasse ja õhupuhastisse, millel oleks HEPA filtrid. Need võivad eemaldada kuni 99 protsenti õhus olevatest allergeenidest nagu näiteks kassi kõõm. Kasuta regulaarselt ka õhuniisutajat, et kodune õhuniiskuse tase oleks 30 ja 50 protsendi vahel - see on kuiv tsoon, milles tolmulestad ja kõduseened paljunevad aeglasemalt. Patjadele ja madratsitele pane ümber mikrofiibrist allergeene blokeerivad katted.

Kõrvalda tugevad lõhnad. Usu või mitte, aga õhukvaliteet enamikes kodudes on halvem kui väljas, peamiselt halva ventilatsiooni tõttu. Halbade lõhnade varjamine küünalde ja õhuvärskendajatega võib tihti asja hullemaks teha, sest paljud lõhnastatud küünlad sisaldavad lenduvaid orgaanilisi ühendeid.

Lahendus: tuuluta regulaarselt tuba, vali lõhnatud ja mittetoksilised puhastusvahendid ning viska minema tooted, mis on mõni aasta vanad – nende ümbrised võivad hakata lekkima. Vältida tasuks ka saepuruplaadist mööblit, sest sellest võivad ka eralduda lenduvad orgaanilised ühendid. Kui su kodus on lõhnu, mida sa ei saa kontrollida (näiteks naabri korterist tulev suitsulõhn), kasuta süsnikfiltritega õhupuhastit, mis vähendab peavalu põhjustavaid lõhnasid.

Kontrolli helendavaid vidinaid. Osade helendavate vidinate – sülearvuti, tahvelarvuti jne – eredad ekraanid võivad tekitada sama efekti kui hele valgus, nende valge kuma võib aju liialt stimuleerida.

Lahendus: reguleeri oma vidinate heledusseadeid, et need sind ei häiriks. Vajadusel muretse monitorile heledust vähendav filter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles