Uuring: koduloomad vähendavad väikelastel allergiariski

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui laps puutub juba oma esimesel elukuul kokku kassiga, vähendab see allergiariski. Ainult poistel on koerte puhul täheldatud suuremat eelist.

Ameerika Ühendriikide teadlaste poolt läbiviidud uuringu järgi tuleks lapsel juba varakult lasta koduloomadega kokku puutuda, sest see vähendab allergiariski, vahendab Welt.de.

Tulemused rahustavad lapsevanemad maha – ei ole vaja karta, et põrandal leiduvate kassi-või koerakarvade tõttu võib lapsel allergia või astma vallanduda.

Teadlaste sõnul on loomadega kokkupuude varajases lapsepõlves väga oluline.

«Me pakume selle kohta uusi tõendeid ja väidame, et see avaldab tervisele mõju ka hilisemas elus,» ütleb arst ja biostatistik Ganesa Wegienka.

«Ennekõike vähendab väga varajane kokkupuude lemmikloomadega lapsel allergiariski,» täpsustas Wegienka.

Terviseuuringus osalesid 1987.-1989. aastatel sündinud lapsed, keda aastate lõikes korduvalt küsitleti. Nende andmete põhjal tehti kindlaks, et rohkem kui pooltel oli püsiv kokkupuude kasside ja koertega kodus olemas.

Teadlased võtsid 565 uuringus osalejalt vereproovi ja otsisid allergeene kasside ja koerte vastu.

Uurimiste tulemusena selgus, et lastel, kes elasid koos koerte ja kassidega, esines harva allergiat. Ilma loomadeta üleskasvanud lastel täheldati allergiajuhtumeid tunduvalt rohkem. Lisaks näitas uuring, kui olulist rolli mängib varajane kokkupuude koduloomadega immuunsüsteemile.

Paljud lapsed, kes elasid oma esimesel eluaastal koos kassiga, olid poole vähem allergilised, kui need, kes ilma kassita elasid.

Samuti täheldati, et varajane kokkupuude koertega, mõjus ainult poistele kasulikult, tüdrukute puhul ei märgitud mingeid erinevusi.

Kohe pärast sündi ei ole inimese immuunsüsteem veel välja kujunenud ja seetõttu on see eriti tundlikud mikroobe suhtes.

Erinevatele koera ja kassi tõugude suhtes võib inimestel olla erinev tundlikkus, kuid ei ole olemas sellist koera- või kassitõugu, mis allergiat üldse esile ei kutsuks. Lemmikloomad, kes inimesel peaaegu üldse ülitundlikkust ei põhjusta, on akvaariumikalad ja roomajad (madu, kilpkonn).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles