Kuidas tööandjalt palgatõusu küsida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled tundnud, et ei saa väärilist palka? Et sinu töötulemused on nii head, et ülemus peaks kaaluma sulle palgatõusu andmist? Edastame mõned nõuanded, kuidas tööandjalt palgatõusu küsida.

Julguse kogumine, et ülemuselt palgalisa küsida on päris stressirohke tegevus. HeadDrama annab viis nõuannet, kuidas palgatõusu küsimine peaks sujuvamalt minema ja loodetavasti sinu kasuks osutuma.

1. Pane kohtumisaeg kinni

Ära pöördu selle teemaga ülemuse poole ootamatult. Kui satute ühel ajal tualetti või lifti, ei tähenda see, et on õige aeg nõudmisi esitada.

Saad rohkem tähelepanu ja aega, kui paned eelnevalt kinni aja, et ülemusega rääkida. Aega kinni pannes ütle ülemusele, et tahad rääkida oma töötulemustest. Ära jäta kohtumise põhjust saladuseks.

2. Valmistu ette

Hinda oma oskusi enne kohtumisele minekut. Tee nimekiri kordadest, kui su töö on häid tulemusi andnud. Kohtumisel hoia tähelepanu neil kordadel, kui su tööst on firmale kasu olnud.

Kohtumiseks valmistumise alla käib ka õige riietuse valimine. Käitu ja riietu nagu professionaal. Mäletad, kuidas riietusid tööintervjuu jaoks? See aitas sul tööd saada. Enda korrektselt riidesse panemine näitab, et võtad asja tõsiselt.

3. Ole mõistlik

Majanduslanguse tõttu on paljud tööandjad eelarveid ja alluvate numbrit pidanud kokku tõmbama. Tõenäoliselt on eelarvega kitsas ja palgatõus pole mõeldav. Kui kavatsed palgalisa küsida, ole summa suhtes realistlik. Kõik tahaksid suuremaid summasid teenida, kuid ära liiga suurelt ka mõtle.

Ära hakka ülemusele kurtma isiklikke probleeme, miks sul on vaja raha juurde saada. Ära lange isiklikesse detailidesse oma kodulaenu või lapsetoetusraha üle. Hoia vestlus tööalane.

4. Mõtle välja alternatiive rahale

Kui ülemus ei saa sulle rohkem raha pakkuda, võiksid küsida teisi kompensatsiooni võimalusi. Uuri välja, kas ülemus oleks nõus su ametinimetust kõrgemaks muutma. See ei pruugi su pangaarvet suurendada, kuid mõjub hästi elulookirjeldusele. Või äkki on ta nõus sulle rohkem puhkusepäevi andma. Ole jällegi oma soovidega mõistlik.

5. Uuri välja, millal saaksite uuesti kohtuda

Kui sa ei saa esimesel korral soovitud vastust, küsi ülemuselt, kas tema arvates oleksid sa suuteline oma tööd veel paremini tegema. Seejärel uuri, millal saaksid uuesti tema jutule minna. See näitab, et sa oled oma eesmärkides kindel ja oled tegelikult nõus lisaraha eest töötama.

Kui koosolek ei läinud nii nagu lootsid, ära heida meelt. Siin on viis asja, mis aitavad sul oma sihile kindlaks jääda:

1. Elu on ebaõiglane ja kõik ei saa võrdset palka.
Sul on vähemalt töö ja igakuine sissetulek olemas, paljudel pole sedagi.

2. Sa võtsid töö vastu selle palgasummaga, mida praegu teenid.
Ära eelda, et iga ekstra tööülesande täitmise eest saad kohe lisaraha. Ülemused vihkavad sellist mõtteviisi!

3. Raha pole ainus, mis oma töö suhtes hea enesetunde tekitab.
Kui raha kõrvale jätta, kas oled tööga rahul? On oluline, kui sul on hea ülemus, toredad kolleegid ja positiivne töökeskkond. Ära võta seda enesestmõistetavana.

4. Mõnikord tahab ülemus sulle rohkem maksta, aga eelarve ei võimalda seda.
Ülemus võib olla idee poolt, et su palka tõsta, kuid firmal puuduvad selleks rahalised võimalused. See ei tähenda, et su töötulemusi ei hinnata, vaid süüdi on majandus.

5. Paljude teiste kohtade peal saab väiksemat palka.
Täiesti kindlalt on inimesi, kes sinust vähem teenivad. Ja on ka töökohti, mis on sinu omast hullemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles