Iga päev kõndimine võib vähendada diabeediriski

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et iga päev kas või väikeste jalutuskäikude tegemine on piisav, et vähendada diabeediriski neil, kel on suurem oht diabeeti haigestuda ning kes pole regulaarse trenniga harjunud.

Washingtoni ülikooli ja Pittsburghi ülikooli teadlased leidsid, et tagasihoidlik füüsiline aktiivsus on seotud väiksema diabeeti haigestumise riskiga, võrreldes sellega, kui inimene ei treeni üldse, vahendab Huffington Post.

Uuringus osales 1826 inimest, kes kandsid nädal aega iga päev pedomeetrit. Osalejate keskmine kehamassiindeks oli 32, mis tähistab ülekaalulisust.

Teadlased leidsid, et ligi 25 protsenti osalejatest tegi vähem kui 3500 sammu päevas ja umbes 50 protsenti inimesteks tegi vähem kui 7800 sammu päevas.

Osalejatel, kes kõndisid kõige rohkem, esines 29 protsenti madalam diabeedirisk võrreldes nendega, kes kõige vähem kõndisid. Ja kasutegureid nähti ka nende inimeste osas, kes tegid päevas 3500 sammu – 12 protsenti nendest haigestus diabeeti uuringuperioodi lõpuks võrreldes 17 protsendiga nende seas, kes kõndisid osalejatest kõige vähem.

Teadlased ütlesid, et iga päev 5400-7799 sammu teinud inimestel oli 26 protsenti madalam diabeedirisk võrreldes inimestega, kes kõndisid vähem kui 3500 sammu. Neil, kes kõndisid päevas 7800 sammu või rohkem, oli 23 protsenti madalam risk diabeeti haigestuda.

See pole esimene kord, kui on leitud, et kõndimine võib diabeeti aidata eemale hoida. Austraalias eelmisel aastal läbi viidud uuring näitas, et iga päev järjest rohkem kõndimine aitab vältida diabeeti haigestumist.

Päevas tuleks kõndida 10 000 sammu. Eksperdid soovitavad alustada rahuliku tempoga, esialgu kõndides kas või ainult 10 minutit päevas ja siis hakata kõndimisaega järjest pikendama kuni kõnnid päevas 30-45 minutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles