Mida ülemusele öelda ei tasuks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ideaalses maailmas on töötaja ja tööandja suhe viisakas ning austav, kuid reaalses maailmas võivad mõned töötajad ületada viisakuse piiri ja tööandja jaoks koormavaks muutuda. Millist infot ei peaks oma ülemusega jagama?

Sõbralik õhkkond töö juures on normaalne, kuid rusikareegel on see, et alati mõtle enne, kui ütled. Eriti ametiastmelt kõrgema isiku juuresolekul, kirjutab youbeauty.com.

Mida siis ülemusele öelda ei tasuks? Siin on mõned näited.

1. Kas kuulsid seda kõlakat IT-osakonna Lauri kohta? Täitsa hull, onju?

Kui ülemus pole su väga lähedane sõber, keda sa juba aastaid tunned, tuleks töökaaslasi puudutavad kuulujutud hoida enda teada. Kontorisisesed jutud võivad niigi kahju teha, kuid kui asjasse segada ka ülemus, võib asi väga keeruliseks muutuda.

2. Mul on kiire. Palu Liisal seda teha.

Neli asja, mida ülemusele kunagi öelda ei tasuks: «Ma ei saa», «Ma ei taha», «See on võimatu», «Palu kellelgi teisel seda teha» või isegi «Tee seda ise». Muidugi võib sul mõne ülesande kallal kiire olla, aga kui ülemus tuleb sinult midagi paluma, peaks esimene vastus olema «muidugi» (ohka ja pöörita silmi siis, kui ülemus on lahkunud).

3. Ma kuulsin juhuslikult, et tegite omale kohtingulehele konto. Kas tahaksite kohtuda mu hiljuti vallaliseks jäänud naabriga?

Hoia oma ülemuse armuelust eemale, kui ta just ise pole palunud sul soovitada, kellega välja minna.

4. Issand, mul on nii igav!

Ülemusele pole mõtet kurta, et sul on igav või et su töö on liiga lihtne. Kui tunned tõesti igavust ega leia midagi, mis sind motiveeriks, palu lisaülesandeid või paku, et võid mõne projekti juures abiks olla.

5. Pidu kestis eile kella kaheni, kas ma võin täna varem koju minna?

Kui ülemus polnud sinuga koos peol, ei tunne ta ilmselt sulle eriti kaasa, eriti kui tegemist on alkoholi tarbimisega. Ära kurda ülemusele, et sul on pohmell. Joo parem palju vett ja õpi oma vigadest. See pole tööandja mure.

6. Vaatasin eile mitu korda filmi «Vastikud ülemused». Kas saaksite minuga pärast tööd kohtuda mahajäetud parklas?

Oma rahulolematuse väljendamine ebakompetentsele või võimukale ülemusele öeldes, et fantaseerid töö juures kättemaksust, pole parim idee. Kui su ülemus on tõesti alandav või segab sul töö tegemist, astu enda eest välja, ürita toimuvat jäädvustada ja lepi personaliosakonnaga kohtumine kokku, et olukorda arutada.

7. Tõsiselt? See on parim, milleks firma on suuteline?

Pole oluline, kas viitad selle kommentaariga uutele toolidele, külmkapile või firma suvepäevade asukohale. Ära kurda tühiseid asju ülemusele, ettevõtted kulutavad oma töötajate peale erinevaid summasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles