Kuidas teismelisega hakkama saada?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Puberteediaegsed psüühilised muutused on tihedalt seotud füüsilise arengu ja hormonaalse tasakaaluga, mida inimene ise kontrollida ei saa. Nii võib teismeliste käitumine paljuski neile endilegi üllatuseks olla, kirjutab Teele Ööbik ajakirja Psühholoogia Sinule juulinumbris.

Enne täiskasvanuks saamist tuleb vabaneda lapselikust sõltuvusest. Tihti alustavad lapsed seda vabadusvõitlust, vastandades end vanematele. Neid huvitab, kas vanemate väärtushinnangud edaspidises elus ka nendele sobivad. Et seda teada saada, testivad nad vanemaid.

Niisiis ei maksa vastuhakku igale oma mõistlikule nõudmisele või isegi palvele isiklikult võtta. Laps teab, mida vanem õigeks ja tähtsaks peab. Kui ta on otsustanud vanemat seekord ignoreerida, on parem ta lihtsalt rahule jätta. Las ta teeb oma otsused.

Kui teil õnnestub oma teismelise lapsega tülliminekut vältida, on tõenäoline, et ta otsustabki rohkem või vähem teie tõekspidamiste kohaselt, mille keskel ta on üles kasvanud.

Teismelise jaoks on oluline olla koosluse, perekonna liige ning tunda, et tema arvamust kuulatakse ja tema isikut respekteeritakse. Samas on pere ühtsuse juhtimine igal juhul täiskasvanute asi, sest ehkki noorukid vajavad seda kooslust, töötavad nad ise pigem selle nimel, et sellest välja saada ja iseseisvuda.

Teismeline ei kuula, kui vanem teda õpetama hakkab ja talle meeleheitlikult oma kogemusi pähe määrib. Toimivad ainult austav, võrdne kohtlemine ja vaba valik.

Kui mõne probleemi korral lapse leitud lahendus ei toimi, tuleks asja koos arutada, mitte esitada ultimaatumeid. Kui talle on antud vabad käed ja ta ei pea kokkuleppest kinni, tuleb maha istuda ja temaga arutada, mida tal on vaja, et ta ikkagi seda teeks.

Ameerika psühholoog Carl Pickhardt soovitab teismelisega, kes ihkab rohkem vabadust, sõlmida n-ö vabaduse lepingu, mis koosneb järgmistest punktidest:

  1. Räägi tõtt. Räägi ausalt, mis sinu elus toimub ja mida sa kavatsed teha.
  2. Anna oma panus. Tee omalt poolt midagi kodu ja perekonna heaks selle eest, mida perekond sinu heaks teeb.
  3. Austa oma lubadusi. Pea kinni meie kokkulepetest ja oma lubadustest.
  4. Näita üles küpsust. Käitu sotsiaalselt vastuvõetaval moel kodus, koolis ja mujal.
  5. Harjuta kättesaadavust. Ole avatud, kui ma soovin sinuga rääkida oma muredest sinuga seoses.
  6. Käitu tsiviliseeritult. Kui ma tahan sinuga millestki rääkida või kui me oleme eriarvamusel, siis ma tahan, et sa käituksid minuga sama lugupidavalt nagu mina käitun sinuga.

Loomulikult tuleb meeles pidada, et sa saad teismeliselt oodata vaid seda, mida talle pakud: samaväärset lugupidamist, lubadustest kinnipidamist, tõe rääkimist ja küpset suhtumist.

Loe pikemalt ajakirja Psühholoogia Sinule juulinumbrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles