ESTA juht: 3-aastase omapäi kodust lahkumine on erandlik

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õhtuleht kirjutas juhtumist, kus vetelpäästja leidis Stroomi rannast 3-aastase tüdruku, kelle kodus viibinud ema polnud lapse kadumist mitme tunni jooksul tähelegi pannud. Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsiooni (ESTA) juhi sõnul on nii noore lapse üksi kodust lahkumine Eestis erandlik juhtum.

ESTA tegevjuht Jaanika Luus ütles Naine24'le, et mõnes mõttes pole taoline hooletusse jäetud lapse juhtum üllatav, kuid samas rõhutas ta, et kindlasti ei saa tavapäraseks pidada seda, et niivõrd noor laps kodust ära jookseb.

Luus kiitis Stroomi vetelpäästet tüdruku leidmise ja tema eest hoolitsemise eest. «Väga oluline on kõikidele mitte ainult Tallinnas, vaid üle Eesti südamele panna seda, et tuleb märgata,» kommenteeris Luus.

«Paljude perede elukorraldus on praegu natuke heitlik. Kindlasti on ebastabiilsus tingitud majanduslangusest, kuid niisuguste väheste sotsiaalsete toimetulekuoskustega inimesed on haavatavamad,» selgitas Luus praegust olukorda.

Luus ütles, et raskuste põhjuseks võib pidada materiaalset ebastabiilsust ja seda, et ei saada oma eluga hakkama, kuid veelgi olulisem on see, et väga palju ei otsita abi. «Selge on see, et iga lastega pere juurde ei saa panna sotsiaaltöötajat valvesse ja sotsiaaltöötaja ei käi ka ju ukselt uksele,» ütles Luus. Seetõttu on oluline rõhutada, et kui vähegi võimalik, tuleks ise abi otsida.

«Eesti on väike ja iga laps on meil väärtuslik,» lausus Luus. Ta rõhutas, et eesmärgiks on selliseid juhtumeid vältida.

Kuhu abi jaoks pöörduda? Luus soovitas taoliste juhtumite korral kindlasti helistada omavalitsuse infotelefonile, seal oskavad inimesed info juba edasi suunata. Tallinnas soovitas ta ühendust võtta Tallinna abitelefoniga. Kui tegemist on hooletusse jäetud lastega, siis reageeritakse kiiresti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles