Mida vanem isa, seda parem

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sul oleks võimalik teada saada, kaua sul veel elada on jäänud, kas tahaksid teada?

Need, keda see huvitab, võivad rõõmustada – Northwesterni ülikoolis vananemist uurivad teadlased on avastanud üllatava bioloogilise vihje, mis võib eluiga aidata ennustada, kirjutab youbeauty.com.

Mis see vihje on? Pööra pilk oma kalli isa poole. Ja mida vanem on isa, seda parem. Teadlased leidsid, et vanema eani laste saamisega oodanud isade lastel olid paremad bioloogilised eeldused pikaks eluks.

Uuring, mis viidi läbi Filipiinidel, näitas selget seost mehe isaks saamise vanuse ja tema laste keskmise telomeeride arvu vahel sündides. Telomeerid paiknevad kromosoomide otstes ning usutavasti kaitsevad kromosoome kahjustuste eest.

Kuna telomeerid lühenevad iga kord, kui kromosoomid paljunevad, on parem, kui need on sündides pikemad, sest nii peab DNA vananemisele paremini vastu. Vähemalt selline on teadlaste teooria.

Huvitav on see, et samasugune seos leiti ka vanaisade ja lastelaste vahel. Seega isegi kui su isa oli sinu sünni ajal noor, võivad sul siiski olla pikemad telomeerid, kui tema isa sai lapse kõrgemas eas.

Uuringu üks autoritest M. Geoffrey Hayes ütles, et telomeeride uuringu uueks avastuseks oli see, et eksisteerib seos enam kui ühe generatsiooni vahel.

Aga teadlased hoiatavad mehi mitte liialt kaua venitama isaks saamisega. Eelnevad uuringud on tõestanud, et vanemad isad võivad lastele edasi anda ka kahjulikke mutatsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles