Iga kümnes laps kurdab depressiivsete sümptomite üle

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Depressioon on laste ja noorukite seas tõusuteel. Psühholoogide sõnul on see tingitud sellest, et vanematel on pingeline töö, väärtused on paigast ära ning süüdi on ka valed kasvatusmeetodid.

Psühholoogi Thomas Schnelzer sõnul on Saksamaal rohkem kui viiel protsendil lastest ja noortest diagnoositud raske depressioon, vahendab Welt.de.

Vastavalt testi tulemustele, teavitas Neumarkti perenõustamisekeskus, et umbes kümnel protsendil vastanutest (lapsed ja noorukid)  esineb raskekujulise depressiooni sümptomeid.

Kui eel-ja algkooliõpilaste seas täheldati depressiivseid sümptomeid vähestel juhtudel, siis 12-aastaste seas võis märgata depressiooni esinemissageduse kasvu. «Noortest vanuses 12-17 oli vähemalt 18 protsenti depressiooni läbi elanud,» ütles Schnelzer.

Psühholoogi sõnul oli neist 42 protsenti vähemalt kaks nädalat iga päev kurbust ja masendust tundnud.

Kui 20 aastat tagasi lastel depressiooni ei diagnoositud, siis täna on pilt ekspertide sõnul hoopis teine, sest juba 5-ja 6-aastastel lastel võib leida depressiivseid häireid.

Ekspertide sõnul on süüdi valed kasvatusmeetodid ja sotsiaalseid muutused, sealhulgas sagedased lahkuminekuid ja vanemate abielulahutused, perekondliku võrgustiku puudumine, töökoormuse tõus ja väärtuste ja usulise orientatsiooni puudumine.

Vanematele soovitab psühholoog lapse jaoks aega võtta, et õpetada talle, kuidas ebaõnnestumiste ja kaotustega toime tulla. Laps peab teadma, et hirmud ja pettumused on elus möödapääsmatu osa.

Kui laps on pidevalt kurb ja masendunud ja tal ei ole motivatsiooni, peaksid emad ja isad kindlasti abi otsima.

Rasketel juhtudel väljendub lapse mõtetest soov eluga hüvasti jätta. Sellistel puhkudel on professionaalne abi hädavajalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles