Kas mees ootab arve tasumisel naise initsiatiivi?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kes maksab arve? Ehkki paljude naiste jaoks tundub elementaarne, et kui mees kutsub välja, siis mees maksab, siis on ka neid, kes tasuvad alati oma osa või tunnevad hoopis muret - ühelt poolt tahaks ju ise maksta, teiselt poolt ei võimalda seda alati rahakott. 

Kui möödunud suvel sel teemal kirjutasime, ütles etiketiõpetaja Maaja Kallast, et üldtuntud põhimõtte järgi tasub arve tõepoolest see, kes välja kutsub, olgu selleks siis mees või naine. Samas meenutas ta oma isa ajatut soovitust: «Minu isa õpetas mind, kui ma keskkooli lõpetasin: kui sina lähed restorani suhteliselt võõra mehega, siis sina maksad oma arve ise ja riietehoiu number olgu sinu käes.»

Psühholoog Maie Gutman ei arvanud samas, et naised end väljategemise pärast ebamugavalt peaks tundma. «Eesti naistel on selline kiiks: kui mees kõik kinni maksab, tunnevad nad end lõksus olevat, et neilt oodatakse midagi vastu. Maksmine ja intiimsus terves suhtes kokku ei käi, kallim ei ole ju prostituut,» ei mõistnud psühholoog mõne naisterahva sisemisi hirme, nagu mees ootaks maksmise eest teatud hüvesid.

Mida arvab aga antud teemal kohtingutreener Hanno Egipt? «Minu arvates võiks ideaalse stsenaariumi korral olla olukord selline, kus mees kutsub naise kohtingule ja pakub välja mingi tegevuse, mida koos tehakse - näiteks jalutuskäik Kadrioru pargis - või 2-3 kohta, kuhu minna koos kohvi jooma - nii, et ka naisel on võimalus kaasa rääkida, milline koht kohvitamiseks valitakse.»

Arve tasumisel oleks aga Hanno arvates oluline, et naine näitaks üles initsiatiivi - mees saab selle peale alati öelda, et mina kutsusin ja tänane õhtu on minu poolt ning tänada naist, et ta soovis oma panust anda.

«Mees saab jääda džentelmeniks ja ta ei tunne ennast rahakotina. See omakorda annab naisele võimaluse, kui mees talle meeldis, teda järgmine kord kuhugi kohvile kutsuda ja talle välja teha. Naine saab siis ka ise rohkem valida kohta, kuhu minnakse. Kokkuvõttes tunnevad mõlemad ennast hästi, kuna kumbki on oma panuse andnud,» selgitas ta.

Samuti märkis Hanno, et inimesed kulutavad igapäevaselt raha paljude mõttetute asjade peale, mida nad tegelikult ei vaja - näiteks kui käia korra kuus väljas ja tarbida õhtu jooksul alkohoolseid jooke, kulub selline summa, mille eest saaks kuu jooksul mitu korda kohvikus käia, ilma et peaks ootama, et keegi välja teeb.

Hea lugeja, mida arvad Sina?
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles