Millised tõekspidamised seoses tervisega tuleks unustada?

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pahaks läinud piimast kuni suuhügieenini – millised levinud harjumused on tegelikult vajalikud ja millised võib vabalt unustada?

Kui tegemist on tervisega, on enamus asju, mida võtame puhta kullana, tegelikult ebaolulised. Teeme neid asju, sest ema õpetas nii. Sest meie sõbrad teevad samamoodi. Ja kõik tundub niivõrd mõistlik, kuid mõned asjad on tegelikult täiesti ebavajalikud, kirjutab ABC News.

Käi hambaarsti juures kaks korda aastas
2003. aasta ülevaade vaatles 29 eelnevalt läbi viidud uuringut ega leidnud ühtegi tõendit, mis näitaks, et iga kuue kuu tagant tuleb tingimata hambaid lasta kontrollida. Kui su hambad ja igemed on terved, on kord aastas kontrollis käimine täiesti piisav. Kuid ära oota sellest ajast kauem: on tõestatud, et kord aastas arstil hambaid puhastada laskmine vähendab südamerabanduse riski 24 protsenti ja insuldi riski 13 protsenti.

Ära söö õhtul pärast kaheksat
Kilokalorid ei tunne kella. Lisaks võib näljasena magama minek mõjutada und. Uuringud on ühtlasi näidanud, et üle 60-aastased ja õhtuse trenni tegijad peaksid sööma vahetult enne uinumist. Valgurikas toit annab kehale rohkem kütust, et lihaseid sünteesid. Ühtlasi aitab see võidelda vanusest tuleneva lihasmassi vähenemisega.

Iga aasta peaks laskma tervist kontrollida
Kehaskaneeringud aitavad avastada kopsuvähki ja pärgarteri ummistust, kuid neid uuringuid soovitatakse üle 45-aastastele, kes kas suitsetavad, neil on kõrge vererõhk või keskmisest kõrgem kolesteroolitase. Kui sina nende hulka ei kuulu, pole sul tarvis täielikku kontrolli läbida.

Piim tuleb ära visata, kui selle kehtivusaeg on möödas
Parim enne kuupäev tähistab kuupäeva, pärast mida pole poel lubatud seda kaupa müüa. Pärast müügikuupäeva on piimal suure tõenäosusega veel umbes nädala jagu värskust. Nuusuta piima ja otsusta, kas see on kasutuskõlblik.

Külmetust tuleb toita
Arstid soovitavad külmetuse korral palju vedelikku tarbida, kuid söögi osas pole mingeid reegleid – söö, mille järgi sul isu on.

Palavikku tuleb näljutada
Jälle vale. Kõrge temperatuur kiirendab ainevahetust, mille tulemusel põletad kaloreid. Kui tunned end nõrgana, on haigus kauem kallal. Veelgi olulisem on hoida normaalset vedelikutaset, sest palaviku ajal võib keha vajada ligi kaks korda rohkem vedelikku kui muidu.

Hammaste paremaks puhastamiseks kasuta kõva hambaharja
Pehme hambahari puhastab sama hästi ja teeb hammastele ning igemetele vähem kahju.

Hambaid tuleb pesta ja hambaniiti kasutada kaks korda päevas
Hammaste tervise nimel piisab ühest korrast. Hambaarst Philip Mendelovitz ütleb, et hambakatt tugevneb 24 tundi, seega on üks korralik harjamine ööpäeva jooksul parem kui kaks poolikut harjamist. Kuid ole põhjalik – harja vähemalt 2 minutit ja tee seda enne magama minekut. Sülg toodab hambakattu ja selle tootmine väheneb magamise ajal. Aga mida teha hommikuse hingeõhuga? Ole hea kolleeg/sõber/jutukaaslane ja harja või kasuta suuvett pärast ärkamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles