Pane lapsele edukas nimi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas lapsele õige nime valimine võib tõesti määrata, kui edukas inimene temast saab? Mida tasuks silmas pidada lapsele nime valides?

Uuringud on leidnud seose lapse nime, tema edukuse ja karjäärivalikute vahel – hoolimata sellest, kas algklassides peetakse last andekaks või mitte, vahendab youbeauty.com.

Selleks, et välja selgitada, milliseid asju tasuks nime valimisel meeles pidada, rääkis YouBeauty laste nimede veebilehe Nameberry looja Pamela Redmond Satraniga. Järgnevalt on välja toodud viis olulist asja, mis Satrani sõnul on tähtsad, kui hakkate nime valima tulevasele miljonärile, tegevjuhile, presidendile või mis iganes alal edukale isikule.

1. Mõtle ainulaadsusele

Ebatavalised nimed võivad olla eeliseks, eriti loomingulistel aladel. Nimed, mis tõmbaks lapsele tähelepanu kunsti- või filmimaailmas, peaks olema unikaalsed ja meeldejäävad.

Ajaleht New York Times teatas, et paljudel vanematel on tänapäeval kombeks guugeldada lapse potentsiaalset nime, et näha kui tavaline see kombinatsioon võib olla (rääkimata sellest, kas sama nimi võib kuuluda mõnele sarimõrvaline, pornostaarile või seksuaalsele kurjategijale).

2. Loe, millised on kõige populaarsemad nimed ja väldi neid

Populaarse nime valimine võib küll kasuks tulla, sest tavaliselt on need nimed klassikalised ja laialt levinud, kuid Satran soovitab neid siiski vältida. Satran selgitab, et üks negatiivne asi on see, et väga populaarsed nimed võivad lapse siduda teatud ajaperioodiga ning lapse nimi võib jätta iganenud mulje.

Seda selgitust on lihtne mõista: kui sulle öeldakse, et kohtud Laura või Kätlini nimelise naisterahvaga, kas kujutad ette teismelist, 30- või 60-aastast naist? Suure tõenäosusega kaldud pigem noorema poole ja ilmselt on sul ka õigus, sest need nimed olid 20-30 aastat tagasi populaarsed.

3. Kaalu mehiseid nimesid tüdruku puhul... aga ära pane pojale naiselikku nime

Võttes arvesse, et teadus, IT ja matemaatika on alad, kus on stabiilsed töökohad ja kõrged palgad, võib tütrele mehise nime panemine talle kasuks tulla. Clemsoni ülikooli uuring näitas, et traditsioonilisemate mehenimedega naised olid edukamad advokaatide ja kohtunikena, kui naised, kel olid naiselikumad nimed.

Vastupidine – pojale tüdruku nime panemine – ei pruugi aga sama tulemust anda. Uuringud on näidanud, et naiselike nimedega poistel on kooliealisena rohkem käitumisprobleeme.

4. Mõtle võimalike initsiaalide peale ja väldi neid, mis võivad halva mulje jätta

See kehtib eriti juhul, kui paned lapsele kaks eesnime. Kuna tänapäeval on piirid avatud ja inimesed reisivad palju, peaks võib-olla jälgima, et lapse initsiaalidest ei tuleks kokku mõni negatiivse tähendusega ingliskeelne sõna (näiteks A.S.S või D.I.E).

Satran manitseb negatiivseid initsiaale vältima, viidates uuringule, kust selgus, et negatiivsete initsiaalidega mehed surid teistest 3 aastat varem ja positiivsete initsiaalidega mehed elasid peaaegu 4,5 aastat kauem. Naiste puhul leiti, et positiivsed initsiaalid pikendasid eluiga kuni 3,5 aastat, negatiivsete initsiaalide mõju naistele ei tuvastatud.

5. Ära unusta sugulaste nimesid

Et lapsel oleks harmooniline lapsepõlev, mõtle sellele, kuidas lapse nimi sobib teiste sugulaste omadega. Satran ütleb, et nimi peaks olema piisavalt erinev, et laps tunneks end erilisena, kuid samas peaks see sobima teiste pereliikmete nimedega. Anna, Andres ja Annika võivad olla liialt ühtemoodi, kuid nimede ühtsus võib tekitada tugevama sideme pereliikmete vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles