Kas rindade äravajumist saab vältida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mis põhjusel vajuvad aja jooksul naiste rinnad allapoole? Ja kas seda on võimalik kuidagi ennetada ning hoida kõige naiselikum kehaosa kauni ja pringina?

Ükski teine kehapiirkond pole niivõrd palju mõjutatud gravitatsiooni poolt kui rinnad. Keskmine rinnapaar kaalub 0,9-1,8 kilogrammi ja sel puudub looduslik tugisüsteem, mis rindu paigal hoiaks, kirjutab Daily Mail

Rinnaarst ja kirurg Ian Laidlaw ütleb, et kuigi rindade alla vajumine on etteaimatav muutus, võib sel olla põhjapanev mõju. Kui naine tunneb, et ta pole võimeline oma rindadega toimuvaid muutusi kontrollima, võib ta end tunda ebaatraktiivse ja väärtusetuna ning tema kujutluspilt endast muutub negatiivsemaks.

Aja jooksul võib juhtuda, et raskemate rindadega naiste nibud langevad ligi 11 sentimeetrit allapoole. Rinnad koosnevad rasvast ja rinnanäärmetest. Läbi selle jooksevad sajad koetükid, mis ühendavad massi nahaga ja kinnitavad rinna keha külge. Rindade kuju säilimine sõltub osaliselt geenidest, mis määravad kui palju rasva, näärmeid ja ühendavat kude rind sisaldab. Üldiselt on nii, et mida rohkem ühendavat kude ja näärmeid rinnas on, seda pringimad on rinnad.

Ürita hoida kaal stabiilsena

Rinnas leidub rasva kahes piirkonnas. 70 protsenti rasvast on segatud näärmetega, mis moodustab rinna peamise massi. Ülejäänud rasv on kihis, mis asub vahetult naha all. See kipub kasvama ja vähenema kui võtad kaalus juurde või alla. Kui see kiht muutub oluliselt paksemaks – ja seejärel jälle õhemaks kõikuva dieedi tõttu – venib jäädavalt välja toetav nahk, mis põhjustab rinna äravajumist.

Laidlaw soovitab hoida oma kaalunumbrit stabiilsena ja jälgida, et see oleks kooskõlas pikkusega.

Kaitse nahka

Nagu igal pool mujal kehas, on rinnanahk täidetud kollageenikiududega, mis muudavad rinna pringiks ja elastiiniga, mis muudab rinna elastseks. Aja jooksul need kiud katkevad. Naharakkude uuenemine muutub ka vananedes aeglasemaks.

Just nagu näo puhul, on ka rindade puhul oluline, et need ei saaks liialt päikest, sest UV-kiired lõhuvad kollageeni ja elastiini.

Lõpeta suitsetamine

«Suitsetamine omab naise rindadele nii suurt mõju, et paljalt rindade vaatamise järgi on võimalik öelda, kas naine suitsetab või mitte,» ütleb Laidlaw. Ta suhtub skeptiliselt ka nahakreemidesse, mis sisaldavad östrogeeni ja E-vitamiini ning lubavad rinnad pringimaks muuta. Laidlaw ütleb, et kui need kreemid oleks tõesti tõhusad, siis arstid soovitaksid neid.

Tee trenni, kuid ole põrkumise suhtes ettevaatlik

Kui asi puudutab treeningut, on nii häid kui halbu uudiseid. Õige treening aitab rinnad hoida paremas seisukorras, sest parandab verevarustust. Kuigi rinnas endas pole ühtegi lihast, on võimalik treenida allpool paiknevaid lihaseid, et rinnad ülespoole tõuseks.

Kuid teatud spordialad, eriti jooksmine, võivad omada negatiivset mõju. Kui rindadel puudub õige toetus, põrklevad rinnad number kaheksa kujuliselt ning mida suurem on rinnakorv, seda enam pead rindasid toetama. Teadlased ütlevad hinnaguliselt, et 12 miljoni regulaarselt treeniva Briti naise seas on umbes kolm neljandikku, kes ei kasuta õiget spordirinnahoidjat – kuigi see aitaks rindade põrkumist vähendada kuni 74 protsenti.

Hormoonide vastu ei saa

Östrogeen on peamine hormoon, mis rindade välimust mõjutab. See paneb rinnad kasvama ja stimuleerib piimanäärmete võrgustiku arengut, mis jooksevad nibuni. Pärast menopausi hakkab östrogeeni tase langema, mistõttu piimanäärmed lähevad «pensionile» ning kahanevad – rinnad võivad siis tunduda tühjemad. Rindasid pringiks muutev kude hakkab samuti kahanema ning asendub rasvaga, mis on raskem ega suuda gravitatsioonile vastu panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles