Alkohol mõjub naistele kiiremini kui meestele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nüüd on teaduslikult tõestatud, et naised jäävad meestest kiiremini purju. Millest see aga tuleneb?

Seda on näidanud mitmed uuringud, milles naistele ja meestele on antud võrdne kogus alkoholi ja seejärel palutud neil teha koordinatsiooniteste ja lastud teatud teemadel arutleda. Isegi kui naine ja mees on samas kaalus, esinevad naisel kiiremini ebakaine oleku tunnused, kirjutab Daily Mail

Asi pole seotud hormoonidega, vaid faktiga, et naise kehas on madalam veetase, seega on seal vähem vedelikku, mis lahjendaks veres ringlevat alkoholi. «Teine faktor on see, et naiste maksarakkudes on vähem ensüümi, mis alkoholi lõhuks, seega püsib alkohol kauem organismis ja omab suuremat mõju,» selgitab Suurbritannia professor Sir Ian Gilmore.

Puuduvad teaduslikud tõendid, mis näitaks, et naised tajuvad ise alkoholi mõju teistmoodi kui mehed, kuid naistel esinevad suurema tõenäosusega mälulüngad ja naised on vastuvõtlikumad nõrgematele mälukahjustustele, isegi kui nad on joonud meestega sama koguse alkoholi.

Kas see tähendab, et naised kogevad hullemat pohmelli?

Alkohol on mürkaine ja see on naiste veres enam kontsentreeritud. Seetõttu kannatavad naised meestest peaaegu kaks korda suurema tõenäosusega hommikust peapööritust, kõhuvalu, janu ja peavalu, kui on õhtul joonud rohkem kui viis alkohoolset jooki, näitas taanlaste uuring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles