Lugeja küsib: kas lahutada või andestada?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lühisõnumi saavad need isikud, kes eelmisel aastal esitasid füüsilise isiku tuludeklaratsiooni elektrooniliselt ning kes on märkinud kontaktidesse oma mobiiltelefoni numbri, aga mitte e-posti aadressi. SMS teavituse sisus on info maamaksuteate koostamisest e-maksuametis/e-tollis, teate täpsema sisuga tutvumiseks tuleb e-maksuametisse/e-tolli siseneda ja seal teate avama.
Lühisõnumi saavad need isikud, kes eelmisel aastal esitasid füüsilise isiku tuludeklaratsiooni elektrooniliselt ning kes on märkinud kontaktidesse oma mobiiltelefoni numbri, aga mitte e-posti aadressi. SMS teavituse sisus on info maamaksuteate koostamisest e-maksuametis/e-tollis, teate täpsema sisuga tutvumiseks tuleb e-maksuametisse/e-tolli siseneda ja seal teate avama. Foto: SCANPIX

Naine24 «Küsi nõu» rubriigis kurtis 18 aastat abielus olnud lugeja perekeskuse Sina ja Mina nõustajatele muret oma suhte pärast ning raskusi otsustamisel, kas andestada oma mehele või lahutada.
 

Ta kirjeldas, et 18 abieluaasta jooksul on nad mehega mõlemad kõrgkoolid lõpetanud, elanud läbi majanduslikult raskeid aegu ja töö tõttu teineteisest pikki eemalolekuid. Neil on ka 16-aastane tütar.

«Kuus aastat tagasi saime endale talukoha, oleme seal kõvasti tööd teinud ja see koht on muutunud meie pelgupaigaks igapäevarutiini ja stressi eest. Elu on kujunenud selliseks, et abikaasa elabki viimased aastad peamiselt maal, käib linna tööle, saame iga päev kõik kokku, mina käin nädala sees maal ja hoolitsen nii linna- kui maakodu eest, mees teeb seal oma meestetöid,» selgitas naine.

Kuid samas tunnistas ta, et rabelemise kõrval on juba pikemat aega kannatanud nende intiimsuhe. «Tüüpiline viga oli juba mitu aastat see, et kõigepealt lahkasime omavahel igapäevaprobleeme, enne kui jõudsime tegelikult üksteiseni, ja see ei olnud kummalegi meeldiv.»

Mõne nädala eest sai aga naine teada, et viimase aasta jooksul on mees aktiivselt suhelnud veebist tutvumiskuulutustest leitud naistega. «Kõige kohutavam on see, et selle suhtluse avastas tütar ja seda juba pool aastat tagasi. Laps ei julenud mulle sellest rääkida (ütles, et ei tahtnud mind kurvastada), hoidis seda enda teada ja aeg-ajalt luges isa mobiilist naistele saadetud seksuaalse alatooniga sõnumeid. Lõpuks ei pidanud ta enam vastu ja rääkis mulle kõigest.»

Nüüdseks on naine oma mehega sellest rääkinud ning mees tunnistas, et on viimased aastad end tegelikult hoopis üksikuna tundnud, et nende suhe ei rahuldanud teda enam ja seetõttu ta millegi sellisega ka hakkama sai.

«Lisaks ta tunnistas, et talle on suur kergendus, et see kõik välja tuli, ta palub vabandust ja andestust, soovib abielu jätkata, tahab, et mina ja tütar talle alles jääks, ütleb, et ta armastab meid üle kõige. Mees vabandab end sellega, et tegelikult ta ei ole mitte kusagil käinud ja on nende naistega vaid sõnumeid saatnud ja helistanud.»

Kuid naine tunneb end siiski petetuna ja on mõelnud lahutusele, et teha pingele lõpp ning säästa enda ja lapse närve.

Perekeskuse Sina ja Mina pereterapeut Marge Vainre märkis oma vastuses, et on täiesti loomulik, et sellises olukorras on esialgu väga raske andestada.

«Täiesti mõistetav, et juhtunu pöörab teie suhetes mehega kõik juskui pea peale. See rabab oma ootamatusega, sest olete elanud usus, et olete teineteisele truud, pühendunud ühisele kodule, pingutanud heaolu nimel, arvanud, et suhe on püsiv ja kindel ja nüüd on kõige lähedasem inimene reetnud teid ja senised väärtusi.»

Samas on Vainre sõnul selge, et ootamatult tugevate tunnete kogemine tähendab, et antud suhe ja mees lähevad naisele väga korda. «Ta on teile sedavõrd oluline ja lähedane ning sellega kaasneb ka võimalus sattuda justkui Ameerika mägedele, tunda kord end turvaliselt ja õnnelikult, kuid sellel võib kohata ka teist poolt, milles on risk kogeda haavatavust, kibedat valu ja pettumust. Seega on teie praegused tunded loomulikud ja mõistetavad.»

Kuid samuti on Vainre sõnul võimalik mõista ka meest, ehkki tema tegusid ei pea õigustama. «Võib-olla ei suutnud ta kohaneda sellise elurütmiga, kus olete kahe kodu vahel ja sageli ära. Ta tundis end liialt üksi ja leidis endale tegevusi, mis pakuks talle vaheldust, elevust, põnevust. Ta püüdis ehk asendada igatsust, tahtis kogeda, et on kellegi jaoks ahvatlev, oodatud, väärtustatud. Olla märgatud, tunnustatud ja tähtis, see on ju üldinimlik ja loomulik vajadus, mida ei tohiks kellelegi pahaks panna. Küsimus on selles, kuidas me seda endale küsime, mida me oleme selleks valmis tegema, et meie lähedased seda saaksid pakkuda.»

Pereterapeut arvas, et mees ei osanud seda enne endalegi teadvustada, mida vajas tegelikult oma naiselt. Ning et võimalik on, et ta tõesti ei teinud reaalselt midagi, vaid põgenes pelgalt virtuaalmaailma, lubades endale fantaasiaid sellest, mille järele igatses.

«Muidugi võib öelda, et see pole hea lahendus, sest täiskasvnulikult küps on rääkida otse ja avatult ka sellest, millega rahul ei olda,» märkis Vainre, lisades, et ehk oli antud paarisuhtes midagi, mis segas avatud vestlusi sellel teemal. Et kui palju energiat kulus igapäevastele teemadele ja kohustustele ning intiimsuhe jäi tagaplaanile, siis võis partner tajuda, et teda ei soovita, tõrjutakse.

Vainre soovitas anda endale praeguses olukorras aega ja püüda vältida süüdlase otsimist, sest seda ei olegi. «Probleem on selles, et üldinimlik on vajada mõismist, tunda enda väärtustamist, teineteise jaoks olemasolu. Kui miski oli valesti, siis selles viisis, kuidas oma vajadustest teada andiste või mõnd teemat vältisite, kuidas teineteisega suhtlesite, kuidas omal moel panustasite kodu jaoks ja uskusite, et see on parim.»

Pereterapeudi sõnul ei saa suhte usalduskriisi enam olematuks teha, kuid kui sellest midagi positiivset võtta, siis on see kaasa toonud vähemalt oma suhtest tõsiselt rääkimise.

Andestamise protsessi jaoks on Vainre sõnul oluline, et mees tunnistab toimunut ja kahetseb.

«Ta armastab teid ja tahab kooselu hoida. Kui see poleks talle tähtis, oleks talle ju kergem loobuda, aga ta on nõus olema silmitsi olukorraga ja võtma vastutust. Teie saate tagasi kindlustunde siis, kui te kogete päev-päevalt aja jooksul, et olete mehele tähtis, et ta hoolib teist ja te räägite teieteisega ka neid asju, mis on olnud seni rääkimata.»

Andestamine ei tähenda terapeudi selgitusel, et juhtunut peetaks ebaoluliseks või et oma valu peaks alla suruma. «Andestamine on see, et te ei ürita n-ö tagasi teha, teist kannatama panna, ja usute, et annate mõlemad parima, et enam nii ei juhtuks. Te vajate kogemust, et tulete nüüd paremini toime ja suudate luua avatud ja usalduslikku suhet.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles