Viise, kuidas jooksmist endale kergemaks teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui soovid alla võtta, siis on jooksmine selleks üks kõige paremaid võimalusi. Esialgu on see aga üsna raske. Seda eriti siis, kui sa pole pikka aega trenni teinud.

Lihtne on alla anda, kui lihased valutavad, kopsudes kõrvetab ja hingata on raske, kirjutab fitsugar.com. Võid abi saada järgnevast viiest tehnikast, mis teevad jooksmise kergemaks ja nauditavamaks.

Jookse regulaarselt

Selleks, et keha jooksmisega paremini harjuks, tuleks seda teha regulaarselt. Ära jookse vaid siis, kui on tuju või kui ilm on ilus - pane endale kindlalt paika iganädalane plaan ning käi jooksmas vähemalt kolm või neli korda nädalas.

Sage jooksmine tugevdab alakeha lihaseid, mis teeb jooksu omakorda lihtsamaks. Esialgu jookse vähem ja kui tunned, et suudad rohkem, siis võta ette juba pikemad vahemaad.

Jookse rahulikult

Ei ole mingit põhjust, miks peaksid koheselt hakkama jooksma 10-kilomeetriseid otsi. Jookse piisavalt aeglaselt, et hingaksid kiiremini kui kõndides, aga mitte nii kiiresti, et hakkaksid lõõtsutama ja õhku ahmima, sest see teeb hingamise valusaks. Intervalltreening on küll väga hea selleks, et kõhurasvast lahti saada, kuid ühetasane tempo on sprindist kergem.

Kui jooksed aeglaselt, on sul kergem jälgida, et kehahoiak oleks korrektne ja nõnda väldid ka valu ning vigastuste ohtu. Samal ajal on sul võimalik ümbruskonda nautida või sõbrannaga lobiseda. Kõik see omakorda mõjutab suhtumist jooksmisesse ja teeb selle meeldivamaks. Kui keha läheb tugevamaks, tõuseb ka jooksutempo ja saad oma kehale uusi väljakutseid esitada.

Jooks peaks olema lõbus

Kui vihkad jooksmist kogu hingest, siis teed ilmselt midagi valesti. Otsi võimalusi, kuidas seda endale lõbusamaks teha. Võta kaasa koer või parim sõber, jookse huvitavates kohtades, kuula meeldivat muusikat või audioraamatut, osta endale ilusad jooksuriided, mõõda oma jooksu nutitelefoni rakendusega või jookse veekogu lähedal, et saaksid pärast jooksu end vette kasta.

Künkad ja kükid

Kui jalalihased on tugevad, siis tundub jooksmine juba imelihtne. Selleks, et jalgu tugevdada, võiksid joosta sellisel maastikul, kus on ka tõuse. Mäest üles jooksmine on suur väljakutse, aga nii kui jõuad tippu ja jooksed ühtlasel pinnal, on eriti hea tunda, kui lihtne edaspidi on. Teine võimalus on mõnel muul ajal teha kükke ja teisi harjutusi jalalihaste tugevdamiseks.

Midagi lisaks

Regulaarne jooksmine teeb selle küll lihtsamaks, kuid kui jooks on sinu ainus treening, siis võivad igavus ja korduvad stressivigastused muuta selle talumatuks. Aeg-ajalt võiksid teha ka midagi muud, näiteks sõita rattaga, tantsida, matkata või ujuda. Teist tüüpi kardiotreening treenib keha teisel moel ning mis kõige parem – tehes vahepeal midagi muud, hakkad taas jooksmist taga igatsema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles