E-vitamiin teeb naha terveks ja ilusaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

E-vitamiin on tuntud salarelv kortsude tekke vastu - ta aitab hoida nahka nooruslikuna, vähendades kortsukesi ja tugevdades naha kaitseomadusi. Samuti on E-vitamiin väga kasulik armide ennetamises ja ärahoidmises. Kus leidub E-vitamiini?

E-vitamiin on antioksüdant, mis kaitseb organismi vabade radikaalide kahjuliku toime eest, vahendab Bildderfrau.de.

Ta kaitseb nahka UV-kiirguse, saastuse, ravimite ning teiste kahjulike toimete eest, mida põhjustavad vabad radikaalid.

Sõltuvalt soost soovitavad toitumisspetsialistid päevas tarvitada umbes 12-14 mg E-vitamiini. Erinevalt teistest vitamiinidest, mida organism ise toodab, tuleb E-vitamiini toidust leida.

Kvaliteetne taimeõli nagu näiteks päevalille-, oliivi-, rapsi või nisuiduõli on ideaalseks E-vitamiiniallikaks. Tingimusel siiski, et õli on külmpressitud.

E-vitamiini allikateks on ka pähklid, seemned, maapähklivõi, avokaado ja teraviljad. Lisaks võib E-vitamiini leida köögiviljadest: paprikast, kapsast, sparglis ja sojast.

E-vitamiin teeb terveks ja ilusaks, siiski ei ole tark mõte seda liigtarvitada. Suur kogus E-vitamiini on kahjulik ja võib põhjustada kõrvaltoimeid nagu lihaste nõrkus ja peavalu. Halvimal juhul võivad tekkida verehüübimishäired.

Kõik, kes kahtlustavad, et nad võivad E-vitamiini vaeguse all kannatada, tuleb pöörduda arsti juurde. E-vitamiini vaegus põhjustab stressi, väsimustunnet, vähendab immuunsust ja tekitab reumaatilisi nähtusi.

E-vitamiini leidub ka paljudes kosmeetikatoodetes. Selle mõju on tugevam kui kasutada vitamiini välispidiselt kreemide näol.

Seda vitamiini soovitatakse ka hapratele juuste raviks. Kodus saad turgutada juukseid masseerides paar tilka oliiviõli juustesse ja lasta sellel mõjuda.

Õliga võib masseerida aeg-ajalt ka oma keha, sest see ei toida mitte ainult nahka, vaid aitab vältida ka venitusarme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles