Mida erinevad tätoveeringud tähendavad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pisarad, liblikad ja ankrud – mida nad kehale kantuna võivad tähendada? Toome teieni väikese juhendi tätoveeringute maailmas orienteerumiseks.

Tätoveeringutel on oma lugu. Selle asemel, et viidata millelegi ilmselgele ja üldtuntule, on kehakunst tihti isiklik ja keeruline. Ilmselt ei viita vaimustav pilt veealusest maailmast sellele, et pildiomanik armastab forelli. Aga mõned pildid kannavad kindlat tähendust, vähemalt teatud silmade jaoks, kirjutab The Guardian.

Enne 21. sajandil tekkinud tätoveerimisbuumi seostati kehakaunistusi peamiselt nendega, kes kuulusid «alamasse ühiskonna klassi» - kurjategijad, meremehed, prostituudid, sõdurid, seiklejad. Tänapäeval on aga tätoveering tavaline nähtus. Järgnevalt on toodud mõndade tätoveeringute võimalikud tähendused.

1. Pisar
Pisaraid võib seostada surma ja vanglaga. Gängide maailmas võib seest tühi pisar sümboliseerida sõbra surma ja pisar täidetakse siis, kui selle kandja on sõbra surma eest kätte maksnud. Pisarad võivad viidata ka leinamisele – laulja Amy Winehouse'i pisar olevat sümboliseerinud tema eksabikaasa Blake Fielder-Civili vangisolekut.

2. Ankur
19. sajandi lõpus kandis 90 protsenti Briti mereväelastest purjetamisega seonduvaid kujundeid ja need on endiselt populaarsed – eriti retro-romantiliste tätoveeringute trendi tõttu. Ankur võib tähistada lootust – me võib-olla ei võta ette hulljulgeid reise ookeanivetes, kuid otsime endiselt võimalust end kusagil «ankurdada». Lisaks sellele, et ankur omab tähendust, on see muutunud tätoveeringute maailmas ka ikooniks – samuti nagu murtud süda ja pääsuke.

3. Pääsuke
Pääsukesed ei lenda kunagi kaugele ookeanite taha, seega oli nende nägemine mere kohal märgiks, et maa on lähedal – meremeeste jaoks oli see lootuse ja saavutuse sümbol.

4. Delfiin
Delfiini tätoveering võib tähistada jõukust ja samas ka duaalsust – mereelukas, kes hingab õhku.

5. Kass
Sankt-Peterburi vangivalvur Danzig Baldajev veetis kolm aastakümmet dokumenteerides vangide kehakaunistusi. Tema välja antud raamatusarjast saab teada, et kassid võivad sümboliseerida varast. Üks kass viitab sellele, et ta tegutses üksi; mitu kassi aga varaste grupile.

6. Peidetud koodid
Kanada ametivõimudel on lõbus juhend, kuidas võimuesindajad tätoveeritud mehi kategoriseerivad. AFFA («Angel Forever, Forever Angel» - ingel igavesti, igavesti ingel) mehe sõrmenukkidel viitab sellele, et ta on Põrguinglite liige. Silmuse kujutamine on Klu Klux Klani fännide eelistus. VL tähendab hispaania keeles «vida loca» ehk «hull elu». Samas ei tasu alati kõige hullemat eeldada: üks mees väitis, et sõna «hate» (viha) tema nukkidel tähistas «happiness all through eternity» (õnn läbi igaviku).

7. Ämblikuvõrk
Kui see asub küünarnukil või õlal, viitab ämblikuvõrk traditsiooniliselt sellele, et inimene on olnud vangis. Teiste vanglamotiivide hulka kuuluvad kellad ilma osutiteta, hauakivi numbritega ja vanglamüür, millest lendab väljapoole telliseid. Mida see küll tähendada võiks?

8. Liblikas
Kreeka keeles tähendab «psyche» nii hinge kui liblikat ja paljudes kultuurides on liblikas hinge sümboliks. Läbi metamorfoosi muutub vingerdav ussike kauniks ingliks ning sel põhjusel kasutatakse liblikaid tihti muutuste märgina.

9. Unenäopüüdja
Laulja Miley Cyruse üheks tätoveeringuks on unenäopüüdja. Põlisameeriklaste mütoloogia järgi kaitseb see halva eest ja laseb heal läbi pääseda.

Readingi ülikooli ajaloolane Matt Lodder selgitab, et sage viga tätoveeringute puhul on see, et eeldatakse, et kandja ja pildi vahel on mingi seos. Tegelikult on selles võrrandis ka kolmas isik – tätoveerija. Just nagu kunstiteos galeriis, võib ka tätoveering öelda rohkem oma tegija kui kandja kohta. Ja kehakaunistuse tähendus võib tekkida alles siis, kui kandjalt pidevalt küsitakse selle tähendust. Mõnikord tahab inimene lihtsalt lahedat kaunistust oma kehale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles