Naised näevad ilu teisiti kui mehed

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maitse üle ei vaielda. See, mille leiame ilusa või inetuna, ei räägi ainult meie isiklikest eelistustest, vaid sõltub ka soost. Teadlased on avastanud, et naised hindavad ilu teisiti kui mehed. Põhjus peitub evolutsioonis.

Naise aju hindab näiteks maali ilu teistmoodi kui mees. Kui mehed kasutavad ilu hindamiseks ainult paremat aju poolkera, siis naised kasutavad mõlemat poolkera. Seda teatas Baleaari saartel asuva Palma de Mallorca ülikooli rahvusvaheline uurimisgrupp, vahendab News.de.

Täheldatud erinevused on ilmselt tingitud evolutsioonilisest jaotusest, mille järgi jaotati inimühiskonnas mehed küttideks ja naised korilasteks, kirjutasid uurijad Ameerika Ühendriikide riiklikust teadusakadeemiast.

Nais-ja meessoost isikutel lasti hinnata erinevatel teemadel maale linna-ja maaelust sõnadega «ilus» või «inetu». Samal ajal kasutasid uurijad magnetoentsefalograafiagat, et mõõta nende aju aktiivsust. Kasutatud meetodi abil mõõdeti magnetväljade muutusi ajus, mis oli põhjustatud närvide aktiivsusest. Samal ajal kui naiste mõlemad ajupoolkerad aktiveerusid, koondus meestel aktiivsus paremale ajupoolkerale.

Kui inimesed vaatasid enda arvates ilusaid pilte, siis ilmnesid nende ajutegevuses selged soolised erinevused, selgitasid uuringu läbiviijad. Naised kasutasid maalide vaatamisel peaaegu kogu peaaju, kuid mehed peamiselt aju paremat poolkera. Erinevused on teadlaste sõnul arvatavasti seotud sellega, et mehe ja naise aju töötleb ruumilist infot erinevalt.

Uuringu läbiviijad leidsid, et naised analüüsivad hinnangute andmisel nii üldpilti kui ka üksiktunnuseid, kuid mehed langetavad otsuse üldmulje põhjal. Siinkohal võib tõmmata ka paralleele inimühiskonna tööjaotuste mõjutustest läbi aegade (mehed olid kütid, naised korilased).

Teine võimalik seletus on nende sõnul seotud keelega. Kuna naised saavad verbaalsetes ja keeletestides paremaid tulemusi, võib seletada seda sellega, et naised seostavad piltidega verbaalseid märke rohkem kui mehed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles