Viis fakti tselluliidist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tselluliit on paljude naiste vaenlane. Seda nahaalust rasva esineb enamasti naiste tuharatel, käsivartel, reitel ja alakõhul. Kuidas vabaneda tselluliidist ja takistada selle arengut? Uurime järele!

Millised tegurid soodustavad tselluliidi teket?

Tselluliidi põhjustajaks peetakse naissuguhormooni östrogeeni, mis mõjutab rasva ladestumist kehas, vahendab Gesundheitsseiten.com.

Seda põhjustavad ka kitsad riided, halb vereringe, vähene treening ja stress.

Tselluliiti tekitavad toiduained on maiustused ja küllastunud rasvad, mis annavad hulgaliselt kaloreid, lisaks sai, riis ja kartul, mis soodustavad rasvade ladestumist ning kofeiin, sool ja alkohol.

Miks esineb peaaegu kõikidel naistel tselluliiti?

Naiste nahal on teistsugused omadused kui meeste omal. Iseärasused rasva paigutusel hakkavad ilmnema juba lapseeas. Rasva mass kasvab kiiremini kui nahaalune rasv. Väikelapse ja noorukieas jätkub see tendents ainult tüdrukutel. Poisid koguvad rohkem rasva kerele noorukieas, väheneb nahaalune rasv jäsemetel.

Meestel on rohkem lipolüütiliselt aktiivset rasvkudet kui naistel. Suurem proportsioon kogu keha rasvast, mis asub kõhu piirkonnas tingib ka soolised erinevused treeningu mõjus. Meestel põhjustab treening suurema rasva kulu kui naistel.

Kas kehakaalu ja vanuse vahel on mingi seos?

Tselluliit võib esineda väga noortel neidudel juba puberteedieas. See on tingitud hormonaalsete muudatustega. Tselluliit võib puudutada isegi väga peenikesi naisi.

On leitud, et sisikonna rasv suureneb vananedes, alates 20 eluaastast mõlemal sool. Rasv kõhu piirkonnas, suureneb vananedes meestel siiski rohkem kui naistel.

Vanusega muutub nahk õhemaks ja vähem elastseks, seega muutuvad rasvaga täidetud rakud rohkem märgatavamaks. See apelsinikooreefekt võib muutuda veelgi nähtavamaks päevitamisega, sest liigne päike muudab naha elastsust.

Parim viis tselluliidist vabanemiseks on dieet ja kehaline aktiivsus.

Miks ei aita kehakaalu langetamine tselluliidi vastu?

Rasvavarud jalgadel ja tuharatel on juba geneetiliselt ette määratud, sest naistel on raseduse ja imetamise ajal suurem energiavajadus.

Mis aitab tselluliidi vastu?

Tervislikke eluviise järgides suuda olla heas vormis ning nautida «apelsinikooreta» keha. Selleks tuleb õigesti toituda, tegeleda spordiga ning vältida stressi, samuti ei tohi unustada regulaarset massaaži, mis taastab naha toonuse ja elastsuse.

Tarbi aed- ja puuvilju, pähkleid või sojaube, salatit ja kapsast, maitserohelist, täisteraleiba, veega valmistatud putru, kala ja mereande. Piira piimatoodete tarvitamist, sest need põhjustavad kile moodustumise, mis takistab lümfisüsteemist rasva ja toksiinide eemaldamist.

Joo rohkelt vedelikke – kuni kaks liitrit päevas. Väldi alkohoolsete ja magusate gaseeritud jookide tarvitamist. Samuti selliste kokteilide ja toidu tarvitamist, mis sisaldavad tehislikku päritolu toidulisandeid, toiduvärve ja suhkrut.

Eelista kohvi asemel rohelist teed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles