Lihtsaid viise tuju tõstmiseks

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas ärkad tihti tundega, et ees ei oota midagi head ja tuleb järjekordne tööpäev lihtsalt «üle elada»? Vahendame seitse lihtsat nõuannet, kuidas kiiresti oma tuju paremaks muuta.

Kui katsetad järgnevaid soovitusi, on parem enesetunne garanteeritud, kirjutab Woman's Day.

Siruta taeva poole
Tõuse püsti, vaata lakke ja siruta käed üles, aja sõrmed laiali. Psühhoterapeut Kimberly Willis selgitab, et ainuüksi püstitõusmine ärgitab vereringet ning seeläbi kandub hapniku- ja energiarikas veri rakkudesse. Ja hoides väljasirutatud poosi, naerata – see vallandab head tuju tekitavaid ajukemikaale.

Muuda «tegemata» nimekiri «tehtud» nimekirjaks
Selgub, et kui sul on tegemata töödest nimekiri, võib see tunduda koormav ja väsitav, selle asemel, et ergutada sind pooleli olevaid ülesandeid lõpetama. Seega tee parem «tehtud» tööde nimekiri, et tekiks tunne, et oled midagi saavutanud. Võta mõni minut ja kirjuta üles kümme kiiret asja, mida oled täna või selle nädala jooksul saavutanud.

Kasuta fantaasiat
Kas kiire tööpäev on tekitanud tahtmise lõõgastavale puhkusele minna? Mine sinna – oma mõtetes. Aju reageerib elavale ettekujutusele samamoodi nagu reaalsele sündmusele. Sulge silmad ja keskendu valitud sihtkoha vaatele, lõhnadele ja maitsetele.

Eelista kasulikke süsivesikuid
Et tõsta serotoniini, rahustava ajukemikaali, taset, proovi süsivesikute rikast vahepala. Ei, see pole soovitus haarata krõpsukoti järele: piisab kõigest 30 grammist süsivesikutest, et tuju paremaks muutuks. Proovi näiteks täisteramuffinit ühe teelusikatäie moosiga.

Pane midagi värvilist selga
Psühholoog Jennifer Baumgartner soovitab vahetada hall või must särk millegi värvilisema vastu, see muudab tuju koheselt paremaks. Aju stimuleerimiseks on parimad heledad versioonid punasest, roosast ja kollasest.

Proovi punktmassaaži
Tahad kiiresti vabaneda halvast tujust? Hõõru mõnd punktmassaažis kasutatavat kohta, see aitab leevendada pinget kehas. Haara pöidla ja nimetissõrme vahelisest nahast teise käe pöidla ja nimetissõrmega, masseeri õrnalt ringikujuliselt umbes minut aega, siis tee sama teise käega.

Vali oma sõnu hoolikalt
«Kõik läheb halvasti! Kõik on kontrolli alt väljas!» Kõlab tuttavalt? Kui oled stressis, on lihtne lasta endal langeda kõik-või-mitte-midagi meeleseisundisse. Kuid see võib su tuju vaid halvemaks muuta. Lihtne lahendus: kasuta sõna «mõni»: «mõni asi läheb hästi, mõni mitte.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles