Hommikul magusa söömine võib kaalulangusele kaasa aidata

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled otsustanud veel enne rannailmade tulekut end dieedi abil vormi saada, kuid avastad tihti end šokolaadikomme või küpsiseid söömast? Tuleb välja, et kui lubad endale hommikusöögi juurde midagi magusat, on kaalulangus tunduvalt kergem tulema.

Kui muretsed, et hommikusöögiks šokolaadisaia söömine ei pruugi su dieediga just kõige paremini sobida, mõtle uuesti. Veelgi enam, see võib sul aidata kaalulanguse eesmärgist kinni pidada, kirjutab healthland.time.com.

Tel Avivi ülikooli teadlased tegid kindlaks, et hommikuks magusa söömine – koogikese või muffini – võib aidata dieedipidajatel rohkem kilosid kaotada. Tulemused ei viita sellele, et kõik peaksid oma hommikusöögile glasuuriga sõõriku lisama. Uuring vaatles spetsiaalselt inimesi, kes olid rangel madala kalorisisaldusega dieedil – 1600 kilokalorit päevas meeste ja 1400 kilokalorit naiste puhul.

Uuringus osales peaaegu 200 ülekaalulist täiskasvanut, kellel polnud diagnoositud diabeeti. Nad jagati suvaliselt kahte madala kalorisisaldusega dieedi gruppi; mõlema rühma menüü oli identne, välja arvatud hommikusöök: üks grupp (õnnelikumad) sõi hommikusööki, mis andis 600 kilokalorit ja mille juurde sai valida küpsise, šokolaadi, koogikese või sõõriku. Teine grupp sõi hommikusööki, mis andis 300 kilokalorit ja sisaldas vähem süsivesikuid. Mõlemas hommikusöögis oli rohkelt proteiini (tuunikala, munavalge, juust ja väherasvane piim).

Naised, kes olid magusa hommikusöögi grupis, said lõunaks süüa 500 kilokalorit ja umbes 300 kilokalorit õhtul. Sama grupi mehed sõid 600 kilokalorit lõunaks ja kuni 464 kilokalorit õhtul.

16 nädala möödudes olid mõlemad grupid kaalus kaotanud – keskmiselt umbes 14 kilogrammi –, mis viitab sellele, et mõlemad dieedid toimisid. Kuid uuringu lõppedes võtsid madalama süsivesikute sisaldusega hommikusööki söönud osalejad uuesti juurde keskmiselt 10 kilogrammi, samas kui magusa hommikusöögi nautijad võtsid lisaks alla umbes 6 kilogrammi.

Magustoidu grupp ütles, et tundsid vähem näljatunnet ja neil oli vähem isusid erinevate toitude järele kui teisel grupil. Nende toidupäevikud näitasid, et nad suutsid paremini oma kilokalorite limiitidest kinni pidada. Kaalukaotuse eesmärgiks ei peaks olema kõigest kilodest vabanemine, vaid ka näljast ja isudest vabanemine, mis aitab vältida järjekordset kaalutõusu.

Teadlased selgitasid, et kõrge proteiini sisaldusega hommikusöögid vähendasid nälga, samal ajal kui süsivesikute lisamine suurendas täiskõhutunnet ning magustoit aitas isusid vähendada. Endale väikeste naudingute lubamine on hea strateegia, sest need hoiavad sind rahulolevana. Kui valid dieedi, mis on täiesti magusavaba, rikud seda suure tõenäosusega peagi.

Teadlased lisasid, et enamik inimesi võtab tõenäoliselt kaalus taas juurde, olenemata, millist dieeti nad proovivad. Aga kui sa sööd seda, mis sulle meeldib, vähendad isude tekkimist. Kook – kas või imepisike tükike – on oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles