Pimedas magamine aitab säilitada tervislikku kehakaalu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed, kes ei maga öösel pimedas, võivad treeningust ja tervislikust toitumisest hoolimata juurde võtta. Sellisele järeldusele jõudsid Ohio ülikooli teadlased Ameerika Ühendriikides.

Teisisõnu peaksid kõik need, kes soovivad normaalset kehakaalu säilitada, hoiduma öölampidest ning magama kottpimedas, vahendab geniusbeauty.com. Suvel peaks aknad katma paksude kardinate või pimendavate ruloodega, et hommikupäike tuba liigselt ei valgustaks.

Uuringu tarbeks analüüsiti laborihiirte magamisharjumusi. Esialgu magasid hiired pimedas puuris, kuhu pääses väga vähe valgust. Seejärel pidid nad magama 8 nädala jooksul öösel puuris, kuhu pääses tugev valgusvihk. Uuringu lõpus märgati, et hiirte kehakaal on muutunud – nad võtsid 30 protsenti oma kehakaalust juurde.

Samal ajal oli näriliste dieet kvaliteedi ja kalorite hulga poolest sama, mis enne. Uurijad kontrollisid ka nende füüsilist aktiivsust. Hiired, kes magasid öösel valguse käes, võtsid kahe kuu jooksul juurde keskmiselt 15 grammi.

Teadlaste sõnul mõjutab ka kerge valgus öösel kehakaalu tõusu. Selleks ei pea inimesed isegi liiga palju sööma või vähe liikuma. Samas tõdesid uurijad, et paljud inimesed ei saa erinevatel põhjustel kottpimedas magada, kuid nende meelest peaksid kõik tasahaaval end pimedusega harjutama. Valgus ööune ajal mõjutab ainevahetust, mis viib omakorda lisakilode kogunemiseni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles