Toiduained, mis võivad pikendada eluiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida rohkem me end tundma õpime, seda enam selgub, et pikaealisus ei tulene ainult geneetilisest pärandist. Igapäevased otsused näiteks menüü osas mõjutavad meie eluiga. Milliseid toiduaineid tasuks oma menüüsse lisada, et kauem elada?

Me saame tegelikult kontrollida mitmeid faktoreid, mis mõjutavad meie eluaastate kvaliteeti ja kvantiteeti pisikeste, igapäevaste otsustega, mida langetame oma toitumise, trenni, uneaja ja teiste tervist puudutavate aspektide osas, kirjutab Huffington Post.

Järgnevalt on välja toodud neli toiduainet, mis võivad eluiga pikendada.

Brokoli vähi vastu
Brokoli ja teised ristõielised köögiviljad on täis sulforafaani ja teisi antioksüdante, mis aitavad kaitsta tervislikke rakke vabade radikaalide kahjustuste eest. Köögiviljade puhul kehtib reegel, et toores on parem: hiljuti tehtud uuring näitas, et keeval veel on «leostav toime».

Täisterad südame-veresoonkonna tervise heaks
Täisterad pakuvad laialdaselt antioksüdante ja vitamiine, nendes on palju kiudaineid ning on teada, et need aitavad kõrge kolesterooli korral ja reguleerivad veresuhkru taset.

Marjad aju, luude ja lihasjõu heaks
Marjad mitte ainult ei pikenda eluiga, nad parandavad ka hilisemate eluaastate kvaliteeti. Marjad on täis antioksüdante, mis aitavad kaitsta vabade radikaalide rünnaku eest. Marjades leiduv antioksüdant nimega antotsüaniin on eriti kasulik ajutöö, tasakaalu ja lihaste säilimise jaoks.

Tomatid vähi vastu
Tomatid on head lükopeeni allikad: see on rasvlahustuv toitaine, mis kaitseb näiteks eesnäärme- ja kopsuvähi eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles