Euroopa Komisjoni teadust populariseeriv video naistele tekitab vastakaid arvamusi

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni uus kampaania «Science: It's A Girl Thing!» (Teadus: see on tüdrukute asi!) on tekitanud suurt vastukaja, sest kampaaniat tutvustav video jätab mulje, nagu enamiku naiste arvates poleks teadus piisavalt seksikas, et seda õppida.

Sarnasusi võib leida hiljuti Tallinna Tehnikaülikooli tutvustava reklaamiklipiga, milles kujutati tibi oma koerakest silitamas. Eesmärk oli neil sama – meelitada noori naisi rohkem tehnilistele erialadele. Euroopa Komisjoni eesmärgiks on suunata rohkem tüdrukuid õppima täppis-ja loodusteadusi ning valima teadusega tegelevat karjäärisuunda.

Huff Posti vahendusel selgitas Euroopa teadusuuringute, innovatsiooni ja teaduse volinik Maire Geoghegan-Quinn, et nende video eesmärgiks oli näidata naistele ja tüdrukutele, et teadus pole vaid valgete kitlitega vanameestele. «Me loodame, et positiivsed eeskujud ja erinevate valikute tutvustamine veenavad noori teaduse juurde jääma,» selgitas ta.

Seni on naiste suhtumine videosse aga üpris negatiivne ning irooniliselt nähakse selles hoopis seksistlikku solvangut naiselikkuse suunal. Twitteris kommenteeritakse videot erineva tooniga, kuid palju on etteheiteid, et miks ei ole naistele tutvustatud positiivseid eeskujusid ning avaldatakse arvamust, et antud video peletab naisi teadusest pigem eemale. Samas on ka pooldajaid, kel on hea meel, et vastuoluline kampaania on saanud palju tähelepanu ning meelitanud naisi Euroopa komisjoni kodulehele asja lähemalt uurima.

Minutilises muusikavideos näidatakse kõrgetel kontsadel ja miniseelikutes noori naisi, keda eemalt piidleb prillidega meessoost laborant. Videos näeb ka punaseks värvitud küüsi, huulepulka, naiste edvistamist ja poseerimist ning teadusele viitavaid kujutisi.

Vaata videot SIIT!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles