25 nõuannet oma elu muutmiseks

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keegi ei saa ajas tagasi minna ja alustada uuesti, aga kõik saavad alustada täna, et luua uus lõpp. Kuid enne, kui alustad seda muutmisprotsessi, pead lõpetama nende asjade tegemise, mis sind siiani tagasi on hoidnud.

TrèsSugar.com vahendab soovitusi oma elu muutmiseks:

1. Lõpeta aja veetmine vales seltskonnas. Elu on liiga lühike, et pidevalt koos olla inimestega, kes sinust rõõmu välja imevad. Ära kunagi taha olla kellegi seltskonnas, kes sind ei väärtusta. Ja pea meeles – kõige olulisemad on need inimesed, kes on su kõrval ka kõige halvematel aegadel.

2. Ära jookse probleemide eest. Astu neile vastu. Ei, see pole lihtne. Mitte ükski inimene maailmas ei oska veatult toime tulla kõigi hoopidega, mis elu annab. Inimene on loodud ärrituma, õnnetu olema, valu tundma, kukkuma ja taas tõusma. See on elu eesmärk – probleemidega silmitsi seista, õppida, kohaneda ja neid aja jooksul lahendada.

3. Lõpeta endale valetamine. Teistele võid ju valetada, aga endale mitte. Meie elu muutub paremaks, kui võtame riske ja esimene ning kõige keerulisem risk, mida saame võtta, on olla enese vastu aus.

4. Lõpeta oma vajaduste tagaplaanile seadmine. Kõige valusam asi kellegi armastamise juures on enese kaotamine selle protsessi käigus. Ja unustamine, et ka sina oled eriline. Jah, teisi tuleb aidata, aga aita ka iseennast.

5. Ära ürita olla keegi, kes sa ei ole. Keegi on alati ilusam, keegi on targem, keegi on alati noorem, kuid mitte keegi ei saa olla sina. Ära muutu seepärast, et inimestele meeldida. Ole sina ise ja õiged inimesed armastavad sind.

6. Lõpeta minevikust kinnihoidmine. Sa ei saa elus uut peatükki alustada, kui pidevalt eelmist loed.

7. Ära karda vigu teha. Millegi tegemine ja eksimine on vähemalt kümme korda tõhusam kui mitte millegi tegemine. Igal edulool on läbikukkumiste rada järel ja iga läbikukkumine viib edu suunas.

8. Lõpeta enesega riidlemine vanade vigade pärast. Võime armuda valesse inimesse ja nutta valede asjade pärast, aga pole oluline, kuidas asjad valesti lähevad, üks asi on kindel – vead aitavad meil leida inimesi ja asju, mis on meie jaoks õiged. Kõik teevad vigu, on raskustes ja kahetsevad midagi minevikust. Aga sa ei ole oma vead, sa ei ole oma raskused, sa oled siin ja praegu, sul on võim kujundada oma päeva ja tulevikku.

9. Ära ürita õnne osta. Paljud ihaldusväärsed asjad on kallid. Aga tegelikult on meid rahuldavad asjad täiesti tasuta – armastus, naermine ja oma huvide kallal töötamine.

10. Lõpeta teiste inimeste otsimine oma õnne nimel. Kui sa pole rahul sellega, kes sa sisemiselt oled, ei ole sa õnnelik ka pikaajalises suhtes kellegi teisega. Pead enne oma elus stabiilsust looma, kui kellegi teisega seda jagad.

11. Lõpeta mõtlemine, et sa pole valmis. Keegi pole kunagi 100 protsenti valmis. Enamus väga häid võimalusi elus sunnivad meid liikuma oma mugavustsoonist välja, mis tähendab, et me ei tunne alguses end hästi, kuid tulemus võib olla positiivselt üllatav.

12. Lõpeta suhete loomine valedel põhjustel. Suhteid tuleks targalt valida. Parem on olla üksi, kui halvas seltskonnas. Pole tarvis kiirustada. Kui midagi peab juhtuma, siis see ka juhtub – õigel ajal, õige inimesega ja parimal põhjusel. Armu siis, kui oled valmis, mitte siis, kui tunned end üksikuna.

13. Lõpeta uutest suhetest loobumine, sest vanad suhted ei toiminud. Saad elu jooksul aru, et iga inimene tuleb su ellu kindlal põhjusel. Mõned panevad sind proovile, mõned kasutavad sind ära, mõned õpetavad sind. Kuid kõige olulisem on, et mõned toovad sinus parima esile.

14. Lõpeta kõigi teistega võitlemine. Ära muretse teiste pärast, kellel sinust paremini läheb. Keskendu iga päev enda rekordite purustamisele. Edukus on võitlus ainult sinu ja sinu enda vahel.

15. Lõpeta teiste peale armukade olemine. Armukadedus on keskendumine teiste, mitte enda õnnele. Küsi endalt järgmist: «Mida minul on, mida kõik teised tahavad?»

16. Lõpeta virisemine ja endale kaasatundmine. Elu viskab sulle vintpalle kindlal põhjusel – et sind suunata rajale, mis on sulle mõeldud. Sa ei pruugi kõigest aru saada hetkel, mil see juhtub, kuid meenuta mõnd negatiivset sündmust minevikust. Lõpuks märkad, et need on sind juhtinud paremasse kohta, teinud sinust parema inimese. Naerata! Anna kõigile märku, et oled täna palju tugevam kui olid eile.

17. Ära pea pikka viha. Oma südames viha hoidmisega teed endale haiget rohkem, kui neile, keda vihkad. Andestamine on see, kui ütled: «Ma ei lase juhtunul rikkuda oma õnne igaveseks ajaks.» Andestamine on lahendus. Lase lahti, leia rahu, vabasta ennast! Ja pea meeles: andestamine pole ainult teistele, see on ka sulle endale.

18. Märka väikeste hetkede ilu. Naudi pisikesi asju, sest ühel päeval võid tagasi vaadates avastada, et need olid suured asjad. Elu parimaks osaks on väikesed, nimetud hetked, mida veedad naerdes koos kellegagi, kes on sinu jaoks oluline.

19. Ära mine kergema vastupanu teed. Elu ei ole lihtne, eriti kui plaanid saavutada midagi tähtsat. Ära otsi alati lihtsaimat väljapääsu.

20. Ära käitu nagu kõik oleks korras, kui tegelikult ei ole. Natukeseks ajaks on normaalne enesevalitsust kaotada. Sa ei pea alati teesklema, et oled tugev ja pole mingit vajadust pidevalt tõestada, et kõik läheb hästi. Nuta, kui vaja, pisarate poetamine on tervislik. Ära muretse, mida teised mõelda võivad. Mida varem seda teed, seda kiiremini suudad uuesti naeratada.

21. Lõpeta teiste süüdistamine oma muredes. Oma unistuste saavutamine sõltub sellest, kui suures määras võtad oma elu eest vastutuse. Kui süüdistad enda läbielamistes teisi, väldid vastutust.

22. Ära liialt muretse. Muretsemine ei vähenda homse päeva töid – see vähendab tänase päeva rõõmu. Küsi endalt järgmist: «Kas see omab aasta pärast tähtsust? Aga kolme? Või viie aasta pärast?» Kui vastus on «ei», pole asi muretsemist väärt.

23. Ära keskendu sellele, mida sa ei taha, et juhtuks. Keskendu sellele, mida sa tahad, et juhtuks. Positiivne mõtlemine on iga suure eduloo alguseks.

24. Ära ole tänamatu. Pole oluline kui raske su elu on, ärka igal hommikul olles tänulik oma elu eest. Ära mõtle sellele, mis su elust puudub, vaid sellele, mis sul on ja teistel puudub.

25. Ära ürita kõikidele meele järgi olla. See on võimatu ja selle üritamine kurnab su ära. Kuid ühe inimese naerma panemine võib maailma muuta. Võib-olla mitte tervet maailma, aga selle inimese oma küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles