Laste kasvatamisega kaasnevad teemad, mis on kõige vastuolulisemad

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõbrad ja sugulased jagavad hea meelega noorele emale igasugu õpetusi, olgu need siis oodatud või mitte. Uudishimulikud tahavad teada kõike selle kohta, milliseid valikuid teed ja kuidas soovid oma last kasvatada.

Sageli on just teised emad need, kes on väga kriitilised ja jagavad hinnanguid selle kohta, kuidas keegi oma lapsi kasvatab, teadmata isegi, mis on nende valikute põhjuseks. Vastuolulisi teemasid tuleb seega ette palju. Paljud naised tunnevad, et peavad end kuidagi õigustama, sest otsustamine on raske ja vastutus lasub alati vaid lapsevanemate õlgadel, kirjutab worldoffemale.com.

10. Distsipliin

Korra loomine on alati olnud selline teema, mis põhineb väga erinevatel arusaamadel ja võib tuua palju tüli. Tänapäeval on distsipliini hoidmiseks mitmeid erinevaid meetodeid ning jätkuvalt on ka neid, kelle arvates on õige last füüsiliselt karistada.

9. Avalik imetamine

Inimesed suhtuvad lapse avalikus kohas imetamisesse väga erinevalt. On neid, kelle meelest on see üks kõige loomulikumaid asju ja samuti on neid, kelle arvates imetamine on liiga intiimne tegevus, et keegi peale pereliikmete võiks seda pealt näha.

8. Turvatoolid

See, millises turvatoolis, millises asendis (kas selg ees või vastupidi) ja millisel kohal laps autos istub, on omaette teadus. Palju on selliseid targutajaid, kes teavad enda arvates kõige paremini, kuidas sinu laps autos istuma peaks. Kõige mõistlikum on siiski ise end vajaliku infoga kurssi viia ning valida parim variant, mis sobib sulle ja su lapsele.

7. Nabanööri läbilõikamine

Selle kohta liigub väga erinevaid arvamusi, et millal peaks sündinud lapsel nabanööri läbi lõikama. Mõned arvavad, et seda peaks tegema kohe, kuid ühe enam uuringuid näitavad, et nabanööri lõikamisega ei tasugi kiirustada.

6. Lapsega kodus olemine ja lapse hoidmine

Paljudel emadel ei ole majanduslikult võimalik lapsega pikalt kodune olla. Kui pere sõltub kahest palgast ja lasteaiakohta veel pole, peab leidma usaldusväärse inimese, kes pesamuna hoiaks. Hoidja, lastehoid, vanaema – valikuid võib olla palju ja samas mõnel pole ühtegi. Ometi tuleb kuidagi hakkama saada ning leida endale parim võimalus, et keeruline aeg väikelapsega hoidmise korraldamisega üle elada.

5. Mahetoit

Kindlameelseid arvamusi laste söögi teemal võib kuulda pea alati, kui noored emad kokku saavad. Rinnapiimaasendajast purgitoitude, limonaadide ja krõpsudeni välja – toitumisega seotud valikud tekitavad lahkarvamusi ja pahatihti ka tüli.

4. Laps vanemate kaisus

Beebi ööseks kaissu võtmine võib olla väga mugav, kuid sellega kaasnevad ka riskid. On neid, kes naudivad kõrvuti magamist sel põhjusel, et on siis lapsega lähedasemad. Samas on ka selliseid vanemaid, kes kardavad, et laps ei suuda hiljem seetõttu iseseisvuda.

3. Mähkmed

Enne tänapäevaseid mähkmeid ei olnudki muud varianti kui kasutada riidest mähkmeid, mida pidi ka käsitsi pesema. Kahtlemata on marlimähkmete kasutamine tülikam ka nüüd, kui neid ei pea ise õmblema ja pesuks on masinad, kuid nende tervislikkust kahtluse alla enamasti ei seata.

2. Imetamise kestus

Imetamine ja see, kui kaua seda teha, on väga isiklik otsus. Ometigi on palju neid, kes vaatavad viltu neile, kes imetavad oma last kauem kui aasta. Kriitika osaks saavad ka nood emad, kes on otsustanud rinnapiimaasendaja kasuks või need, kel imetamine mingil põhjusel õnnestunud ei ole.

1. Vaktsineerimine

Vaktsiinid on alati olnud kuumaks teemaks. Ei ole ka oodata, et see muutuks, sest tänapäeval toodetakse üha enam uusi vaktsiine ning vanematel lasub raske valik - kas vaktsineerida või mitte. On vanemaid, kes otsustavad oma lapsi üldse mitte vaktsineerida ja on ka neid, kes viivitavad süstidega teadlikult, et laps enne veidi kasvaks. Ikka leidub ka neid, kes lasevad oma lastele teha kõik kättesaadavad vaktsiinid, ilma et isegi süveneks, kas neil ka päriselt neid vaja oleks.

Kuigi laste kasvatamisega kaasneb rohkelt keerulisi otsuseid, ei taha siiski paljud lapsevanemad teiste otsuseid mõista või nendega arvestada. Nagu ikka, on inimesed väga erinevad ning sellest tulenevalt on erinevad ka nende arusaamised, kuidas lastega toimida. Parim, mida vanemad oma pere heaks teha saavad, on uurida ja lugeda võimalikult palju, et langetada oma otsused konkreetsete teadmiste, mitte kõigest kuulujuttude põhjal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles