Kas pipar teeb saledaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik söögivalmistajad teavad, et pipar annab toidule meeldivalt vürtsika maitse. Koreas Sejongi ülikoolis läbiviidud uuringu põhjal selgus, et pipar aitab võidelda ka rasva ladestumise vastu organismis.
 

Teadlaste hinnangul mõjutab pipar nende geenide tegevust, mis kontrollivad uute rasvarakkude moodustamist. Pipar pärsib pärmseene ja kahjulike bakterite vohamist soolestikus, vahendab Medizinauskunft.de.

Eelnevalt on kindlaks tehtud, et tšillipipar kuulub kaalu langetamist soodustavate toiduainete hulka. Kaalu aitab langetada tšillipipras peituv kapsaitsiin, mis pärsib söögiisu ja vähendab vajadust rasvaste toitude järgi.

Musta pipart on kasutatud ravimina mitmete ainevahetushaiguste puhul nagu näiteks kõhulahtisus ja koolera.

Seda, kuidas pipar veel inimese organismile mõjub, uuritakse metabolismi eksperdi Rupert Schreineri sõnul teadlaste poolt veel edasi.

Schreiner avastas hiljuti kolleegidega, et pipar neljakordistab epigallokatehiingallaadi (EGCG) kättesaadavust. See rohelise tee põhiline koostisosa võib avaldada organismile positiivset mõju, sest taimne polüpenool (EGCG) takistab naharakkude suremisprotsessi, reaktiveerides surevaid naharakke, tugevdab immuunsüsteemi ja aitab väidetavalt võidelda ka kasvajatega.

Poüfenoolsed aineid suurendavad rasvade põletamise tempot organismis ning hõlbustavad rasvarakkudes leiduvate energiaressursside elimineerimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles