Müüte turvalise seksi ja seksuaaltervise kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teatud suguhaigused, nagu HIV, süüfilis ja gonorröa on teatud ringkondades levinumad kui teistes, kuid tegelikult ei sõltu haiguse levik sellest, kes sa oled, vaid sellest, mida sa teed ja kellega sa seda teed. Toome teieni levinud müüdid turvalise seksi ja suguhaiguste leviku kohta.

Ilmselt tead, et parim infoallikas seksuaaltervisega seotud küsimuste puhul on su arst, aga mis iganes põhjusel – olgu selleks mugavus, privaatsus või ärevus – otsid internetist vastuseid intiimsetele ja olulistele küsimustele.

Oma keha pärast muretsemine on täiesti normaalne, kuid kui otsid vastuseid netiavartustest, suhtu tulemustesse ettevaatlikkusega – tervisega seonduvad kodulehed on tihti vigu täis, seal pole toodud täielikku informatsiooni ning nõuanded võivad olla aegununud, kirjutab Health.com.

Müüt: suguhaiguse võib saada prill-laualt

Seksuaalsel teel levivad haigused või nakkused ei suuda pikalt elada väljaspool keha – eriti külmal ja kõval pinnasel nagu prill-laud. Lisaks ei levi suguhaigused uriini kaudu, seega on tualeti istmelt nende saamine peaaegu võimatu.

Muretseda tuleks hoopis näiliselt turvalise nahalt-nahale või suult-suhu kontakti pärast. Näiteks suudlemine võib levitada herpest ning naha hõõrumine teise inimese naha vastu võib levitada herpest, sügelisi ja kubemetäisid.

Müüt: esimese seksuaalvahekorra ajal ei ole võimalik rasestuda

Võib tunduda, et esimest korda vahekorda astudes on rasestumise võimalus väiksem, kuid tegelikult on tõenäosus sama suur kui ükskõik mitmenda vahekorra ajal. On isegi tõestatud, et 20 protsenti naistest jäävad rasedaks esimese kuu jooksul pärast seksuaalselt aktiivseks muutumist.

Müüt: kuupuhastuse ajal ei saa rasedaks jääda

See on vähetõenäoline, kuid ometi võimalik – eriti kui partner ei kasuta kondoomi või sul pole muid rasestumisvastaseid vahendeid. Oletame, et sul on lühike menstruaaltsükkel (näiteks 21 päeva) ja päevad kestavad nädal aega. Kui oled vahekorras tsükli lõpu poole, võid rasestuda, sest sperma on sinu kehas aktiivne veel 72 tundi.

Müüt: beebipillid põhjustavad kaalutõusu

Kuigi uuringud ei ole suutnud leida seost suukaudu manustatavate beebipillide ja kaalutõusu vahel, on see endiselt levinud müüt igas vanuses naiste seas.

Müüt: dušš pärast vahekorda on tervislik viis tupe puhastamiseks

Tupp on isepuhastuv ja selle veega loputamine võib tuua rohkem kahju kui kasu. Loomulik bakter, mis leidub tupes, aitab seda puhastada ja tervena hoida, veega loputamine võib seda tasakaalu häirida ja tupenakkusi munajuhadesse, emakasse või munasarjadesse levitada. Lisaks ei kaitse see suguhaiguste eest.

Regulaarne pesemine sooja vee ja õrna, lõhnastamata seebiga aitab hoida tupe väljastpoolt puhtana. Väldi lõhnastatud tampoone, puudreid ja spreisid, mis võivad suurendada tupenakkuste riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles