Uuringu järgi ei talu 8,9 protsenti naistest punast veini

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naistel, kellel esineb pärast ühe klaasi veini tarbimist naha punetus, sügelus, nohu, kõhulahtisus, südamepekslemine või mao-ja soolestikukrambid, võivad kannatada veini talumatuse all.

Epidemioloogid ja biofüüsikud viisid Saksamaal läbi uuringu alkoholi tarbimisest, milles osales 4000 juhuslikult valitud inimest vanuses 20 kuni 70 aastat, vahendab Welt.de.

Küsimustikus päriti, milliseid alkohoolseid jooke naised ja mehed aasta jooksul on tarbinud ja kui sageli ning milliste jookide tõttu on neil allergia tekkinud.

Punetus ja naha sügelemine

Uuringu ühe läbiviija Petra Wiegandi sõnul esines 8,9 protsendil naistel ja 5,2 protsendil meestel, kes tarbisid punast veini, sarnased sümptomid nagu naha punetus ja sügelus. Lisaks esines paljudel pärast veini tarbimist nohu, kõhulahtisus, südamepekslemine ja lõpuks mao-ja soolestikukrambid.

Samuti said teadlased uuringutest teada, et inimestel, kes ei talunud veini, esines sagedamini ka õlu talumatus.

Kuigi paljud uuringus osalejad mainisid, et nad kannatasid pärast veini tarbimist ka peavalude all, jätsid teadlased need sümptomid kõrvale. Kuna peavalu võib esineda erinevatel põhjustel.

Vein talumatust esineb oluliselt sagedamini kui varem arvati

Teadlased järeldasid oma uuringus, et veini talumatust esineb palju rohkem kui varem arvati. Järjest rohkem inimesi kannatab alkoholi tarbimise tõttu allergiliste reaktsioonide all.

Veinis on sulfiteid, mis on vajalikud pärmiseente kasvu pärssimiseks ja veini pikemaajaliseks säilitamiseks. Veinides on ka väga erinevas kontsentratsioonis histamiini, mis võib ka olla talumatuse sh ninakinnisuse põhjustajaks. Punases veinis on histamiini reeglina tunduvalt rohkem kui valges veinis.

Veinis sisalduvad keemilised ühendid (sulfitid) võivad hingamisteedes silelihaste spasmi põhjustada astmahaigetel, mistõttu neil tekib köha ja õhupuudustunne veini joomise järgselt. Sagedasem reaktsioon on näo õhetus ja punetus, sarnane allergilisele reaktsioonile.

Teadlased märgivad, et veini talumatus on sagenenud elanikkonnas samamoodi nagu paljude toiduainete talumatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles